Vladni prestiž

Vizjak uživa v službenem avtu, minister Hojs kraljuje v falconu

Miha Raičević
9. 3. 2022, 19.20
Deli članek:

Preverili smo, koliko službenih poti so v tem mandatu opravili ministri in kolikokrat so leteli s falconom. Največkrat je letalo uporabljal Aleš Hojs, v zasebne namene pa je Andrej Vizjak s službenim avtomobilom prevozil 92 tisoč kilometrov.

Primož Lavre
/

Janez Poklukar – minister za zdravje

Minister za zdravje Janez Poklukar uporablja službeni avtomobil BMW 520d xDrive (nabavljen leta 2017) s šoferjem. Povračila stroškov prevoza na delo in z dela ne prejema. V obdobju od 23. februarja 2021 do 31. januarja 2022 je bilo z vozilom opravljenih 55.509 kilometrov.

Minister Poklukar je dvakrat letel s falconom. Prvič maja lani, ko je potoval v Bruselj, kjer je imel prvi stik s predstavniki evropskih institucij, drugič je z vladnim letalom dober mesec dni pozneje potoval v Luksemburg. Decembra lani je v Bruselj letel tudi z letalom Cessna. 

Anže Logar – minister za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je varovana oseba, ki jo varujeta enota policije ter center za varnost in zaščito. Pri plači ne prejema povračila prevoza na delo in z dela. Na podlagi obračunanih potnih nalogov je Logar v letu 2020 opravil 20 službenih poti, 53 v letu 2021, letos pa jih je do 22. februarja opravil šest. 

S falconom je potoval 10-krat, od tega devetkrat na zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve v Bruselj ali Luksemburg in enkrat na delovni obisk v Italijo.

Andrej Šircelj – minister za finance

Minister za finance Andrej Šircelj za službene poti uporablja službeno vozilo, s katerim se sam vozi na delo. Od 16. marca 2020 do 1. aprila tega leta je uporabljal vozilo Renault Megane Grandtour 1,5 dCi, nato je do 8. oktobra istega leta vozil Renault Talisman dCi 150, od 8. oktobra pa uporablja avto Volkswagen Passat 2,0 TDI. Gre za vozilo, ki je bilo kot rabljeno kupljeno leta 2020 za 20.990 evrov. Minister Šircelj v času svojega mandata ni prejel povračil potnih stroškov za prihod na delo in z dela, plačuje pa za službeni avto boniteto. Ta je od oktobra lani do januarja letos znašala 334,53 evra bruto oziroma 144,06 evra neto. Na službenih poteh ima minister tudi šoferja. 

S falconom je minister opravil povratne polete do Berlina, Lizbone, Luksemburga, Rima in dvakrat do Bruslja. V eno smer je letel nato še enkrat do Bruslja in enkrat do Luksemburga. 

Andrej Vizjak – minister za okolje in prostor 

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak za službene in osebne poti uporablja službeno vozilo Audi A6 3.0 TDI. Do februarja 2022 je opravil 44.461 kilometrov službenih poti s šoferjem, ki ga vozi tudi od doma na delo in nazaj domov. Tako Vizjak ne prejema dodatka k plači za prevoz na delo. Poleg tega službeni avtomobil uporablja tudi v zasebne namene. Do 1. februarja letos je minister s službenim vozilom zasebno prevozil 92.094 kilometrov, so sporočili z ministrstva. Pri plači se mu obračuna boniteta za uporabo službenega vozila. Uporablja torej vozilo Audi A6 3,0 TDI. Avtomobil je bil prvič registriran junija 2011, v Sloveniji pa je bil prvič registriran avgusta 2015.

S falconom je Vizjak letel na osem službenih potovanj. Od tega trikrat v Luksemburg, dvakrat v Bruselj ter po enkrat v London, Milano in Glasgow. 

Janez Cigler Kralj – minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Minister Janez Cigler Kralj prihaja v službo s službenim vozilom Volkswagen Sharan, zato pri plači ne prejema povračil za stroške prevoza na delo, se mu pa pri plači iz navedenega razloga mesečno obračunava boniteta. Z njim je od septembra 2020 do konca januarja 2022 opravil 27.988 kilometrov. Poleg tega ga na službenih poteh prevaža tudi šofer z vozilom BMW 520d, s katerim je prevozil 59.365 kilometrov.  Minister je dvakrat letel s falconom v Luksemburg, od tega enkrat le v eno smer, in še enkrat v Lizbono. 

Jernej Vrtovec – minister za infrastrukturo

Ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu se ob izplačilu plače ne izplačujejo stroški prevoza na delo in z dela, saj ima v uporabi službeno vozilo BMW 520d. S šoferjem je opravil 47.700 kilometrov službenih poti. Za uporabo službenega vozila v zasebne namene mesečno plačuje boniteto glede na število prevoženih kilometrov na mesečni ravni. Ta se obračuna v različnih zneskih. Za januar 2022 se je obračunala boniteta v višini 226,01 evra. 

Z vladnim falconom je opravil povratni let v Hamburg, Varšavo, Luksemburg in Prago, štirikrat je opravil tudi povratni let v Bruselj, v Glasgow pa je z njim letel le v eno smer. 

Aleš Hojs – minister za notranje zadeve 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs ne prejema povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Glede na uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, je notranji minister varovan po tretji stopnji, ki predvideva, da tem osebam policija zagotavlja tudi prevoz. Policija ob tem pojasnjuje, da za posamezno varovano osebo ne vodi evidenc kilometrine, saj pogosto zaradi logističnih potreb prihaja do menjave vozil. Hojs je imel sicer v osebni uporabi od 23. aprila 2020 do 25. januarja 2021 službeno vozilo Audi A6, od 1. februarja 2021 pa uporablja avtomobil Audi A4. 

Hojs je s falconom opravil 31 službenih poti. Letel je v Talin, Berlin, Vilno, Rigo, Lizbono, Budimpešto, Valleto, Doho, Prago, Bratislavo, Luksemburg, Rotterdam, Bruselj, Sarajevo in Lille. 

Twitter / Ministrstvo za obrambo
Matej Tonin

Matej Tonin – minister za obrambo 

Minister za obrambo Matej Tonin je prav tako varovan po tretji stopnji uredbe o varovanju določenih oseb in mu zato policija prav tako zagotavlja prevoz. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da so vozila, ki so namenjena spremstvu, v tem mandatu vlade prevozila 101.517 kilometrov. Tudi on ne prejema nadomestila za prevoz na delo. Za prevoz ministra so uporabljali BMW 525d, še vedno pa sta v uporabi vozili Toyota Land Cruiser in Mercedes Benz V. 

Tonin je z državnim falconom letel 18-krat. Letel je v Berlin, Rim, Budimpešto, Skopje, Prištino, Sarajevo, Lizbono, Madrid, Rigo, Bruselj, Istanbul, Varšavo, Krakov in Brest. 

Boštjan Koritnik – minister za javno upravo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je s službenim vozilom BMW 520d opravil 32.372 kilometrov službenih poti, od tega 19.941 s šoferjem, ostalih 12.431 pa je opravil sam. Službeno vozilo uporablja tudi v zasebne namene, zato dodatka za prevoz na delo ne prejema. 

Sedemkrat je letel s falconom, od tega petkrat v Bruselj ter po enkrat v Pariz in Lizbono. 

Zdravko Počivalšek – minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ima prav tako šoferja, ki ga pripelje tudi na delo, zato ne prejema dodatka za prevoz na delo. V mandatu te vlade je Počivalšek opravil 207 tisoč kilometrov službenih poti. V osebni uporabi ima službeno vozilo Audi A8 3,0, ki je bil kupljen leta 2006, sicer pa v službene namene uporablja vozili Audi A8 3,0 TDI Quattro letnik 2017 in Audi A8 TDI Q 3,0, ki je bil za slabih 84 tisočakov kupljen lani. 

S falconom je Počivalšek opravil devet povratnih letov znotraj Evrope, dva povratna leta do Dubaja in dva enosmerna poleta do Bruslja. 

STA
Zdravko Počivalšek

Vasko Simoniti – minister za kulturo

Ministrstvo za kulturo ima za službene prevoze za funkcionarje sklenjeno pogodbo z zunanjim izvajalcem, ki prevoze opravlja z vozilom ministrstva. Gre za vozilo znamke BMW letnik 2018. Evidence kilometrov nimajo, so nam odgovorili, niso pa nam odgovorili na vprašanje, ali minister na delo prihaja s službenim vozilom oziroma ali prejema nadomestilo za prevoz na delo.
Minister Vasko Simoniti je v svojem ministrskem mandatu uporabljal tudi letalo falcon. Trikrat je z njim letel v Bruselj in enkrat v Berlin.

Jože Podgoršek – minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek za opravljanje delovnih nalog koristi službeni avto Škoda Superb 2,0 TDI letnik 2019. Na službenih poteh ga vozi voznik. Ko minister vozila ne uporablja, je to izjemoma na voljo tudi za prevoze državnih sekretarjev, generalnih direktorjev in generalne sekretarke. Od oktobra 2020 do februarja 2022 je bilo za vse službene poti z vozilom opravljenih približno 40.000 kilometrov. Poleg tega ima minister v osebni uporabi za prevoz na delo in domov tudi službeno vozilo Škoda Superb 2,0 TDI letnik 2014. Za uporabo tega vozila v zasebne namene se pri plači ministru obračunava boniteta in ne prejema dodatka k plači za prevoz na delo.

Minister je z delegacijo z letalom falcon opravil pet službenih poti; trikrat v Bruselj in dvakrat v Luksemburg.

Mark Boris Andrijanič – minister za digitalno preobrazbo 

Služba vlade za digitalno preobrazbo je bila ustanovljena 1. avgusta. Minister Mark Boris Andrijanič od 3. oktobra lani prejema nadomestilo za prevoz na delo za mesečno vozovnico v višini 34 evrov, pred tem pa je bila razdalja od njegovega bivališča do službenega mesta krajša od dveh kilometrov, zato tega nadomestila ni prejemal. Ministrstvo nima svojih službenih vozil, zato za prevoze ministra uporabljajo storitve »ponudnika protokolarnih prevozov«.

Enkrat je poletel tudi s falconom, in sicer v Bruselj.

Marjan Dikaučič – minister za pravosodje 

Ima pa svojega šoferja minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je z vozilom Audi A6 3,0 TDI Q opravil 22 tisoč kilometrov službenih poti. Ob nastopu funkcije je službeno vozilo uporabljal tudi v zasebne namene, zdaj pa ga ne uporablja več. Zato za prevoz na delo prejema ustrezno nadomestilo. 

S falconom je Dikaučić letel štirikrat, od tega trikrat v Bruselj in enkrat v Luksemburg. 

Simona Kustec – ministrica za izobraževanje, znanost in šport

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v svojem mandatu opravila 38.631 kilometrov službenih poti s šoferjem. V zasebne namene službenega vozila ne uporablja, zato prejema nadomestilo za prevoz na delo v višini 37 evrov. 
Z letalom falcon je letela devetkrat, osemkrat v Bruselj in enkrat v Münster. 

Zvone Černač – minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko 

Minister Zvone Černač za službene prevoze uporablja službeno vozilo Renault Megane 1,5 dCi letnik 2011. Službenega voznika nima in se vozi sam, službeno vozilo pa uporablja tudi v zasebne namene, zato ne prejema nadomestila za prevoz na delo. Občasno ob protokolarnih zadevah uporablja vozilo z voznikom generalnega sekretariata vlade. 
S falconom Černač do zdaj ni letel.

Helena Jaklitsch – ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je do 1. decembra 2021 uporabljala svoj avtomobil tudi za službene poti. Od začetka mandata je opravila 53 službenih poti, niso pa nam sporočili, koliko kilometrov je prevozila. Od lanskega decembra ima v uporabi službeno vozilo Audi A6 letnik 2008. Službenega šoferja nima. Odkar ima službeno vozilo, ni več upravičena do izplačila dodatka k plači za prevoz na delo, hkrati plačuje boniteto za osebno uporabo službenega vozila v višini 63,78 evra. 

Z vladnim letalom falcon v svojem mandatu ni opravila nobene poti.