Direktor kampusa na Facebooku izraža podporo Rusiji

Zloglasni Študentski kampus spet buri duhove, tokrat z muralom Putina

R.T.
8. 3. 2022, 16.33
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 19.08
Deli članek:

Direktor študentskega kampusa Alen Nikola Rajković na osebnem profilu izraža podporo Putinu, na spletni strani Kampusa pa sočustvuje z ukrajinskimi študenti.

Svet24
Bela barva, s katero je bil prepleskan mural Putina, je bila danes že odstranjena, Putinov obraz pa je tako znova krasil Študentski kampus.

Minuli vikend je bil na Študentskem kampusu v Ljubljani, prav tistem zloglasnem kampusu, ki je bil celo pandemijo zaprt, a je za svoje delovanje od Študentske organizacije Univerze v Ljubljani letno vseeno prejemal slabega pol milijona evrov, prepleskan mural ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Facebook / Študentski kampus
Grafit Putina je bil prebarvan z belo barvo.

Čez noč prepleskan, zjutraj spet očiščen mural Putina

Poslikava ruskega vodje se nahaja na zunanjih stenah stavb Študentskega kampusa, poleg nje pa so na poslikavah tudi drugi svetovni voditelji, med njimi Angela Merkel, Donald Trump in Viktor Orban. Poslikava Putina je bila čez noč prepleskana, zaposleni na Kampusu pa so za dejanje obtožili "storilce kaznivih dejanj," in v prepleskani poslikavi Putina prebrala "napad na avtonomno delovanje," študentskega mesta.

"Storilci kaznivih dejanj so na Študentskem kampusu uničevali poslikave, ki satirično ponazarjajo svetovne voditelje, in s tem kritično izražajo svoj pogled na svet. Med murali je bil poslikan tudi Vladimir Putin," so v izjavi za javnost zapisali zaskrbljeni zaposleni na Kampusu.

Da je zaposlene na Kampusu izguba murala s Putinom hudo prizadela, je razvidno tudi iz dejstva, da so prepleskan, oziroma po njihovih besedah "uničen" mural ekspresno očistili. Tako danes na Kampusu lahko spet gledate Putinov obraz. Zakaj točno se je zaposlenim na Kampusu tako mudilo s tem, da se Putin vrne v študentsko mesto ni jasno. Prav tako ni jasno, kako visoki stroški so nastali s čiščenjem grafita. 

Direktor Kampusa podpira rusko invazijo na Ukrajino

Stvar se še bolj zaplete, ko si podrobneje ogledamo, kdo zaposleni na Kampusu sploh so. Med njimi nedvomno izstopa direktor, Alen Nikola Rajković, ki je prav na dan pričetka ruskega napada na Ukrajino svojo profilno fotografijo zamenjal za rusko zastavo. Že pred tem je svoje uporabniško ime spremenil v Nikola Putin Rajković, in tudi drugače rad izražal podporo in navdušenje nad Putinom.

Facebook / Zajem zaslona
Direktor študentskega kampusa je na dan ruske invazije na Ukrajino svojo profilno fotografijo zamenjal za rusko zastavo.

Rajković tako v vlogi direktorja na Facebook profilu Študentskega kampusa deli sporočila o "zavržnem napadu na Študentski kampus," in hlini sočustvovanje z ukrajinskimi študenti v Sloveniji, medtem pa na svojem Facebook in Instagram profilu deli sporočila podpore Putinu.

Instagram / Zajem zaslona
Alen Nikola Rajković je navdušenec nad Putinom.

Spomnimo, Rajković si je precej pozornosti nakopal s svojimi objavami na družbenih omrežjih, ko se je z okna svojega stanovanja v centru Ljubljane drl na protivladne protestnike in jih označil za "goveda na sprehodu." Pri tem je uporabil še nekaj bolj sočnih besed, ki jih tu ne bomo direktno navajali, lahko pa si njegov izbruh poslušate v videu spodaj.