Verjame v mir

Nekdanja ministrica Putinu vrača odlikovanje: "To je moj osebni protest."

L.J./STA
25. 2. 2022, 10.34
Posodobljeno: 25. 2. 2022, 11.09
Deli članek:

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač protestno vrača priznanje, ki ga je prejela od Vladimirja Putina.

Mare Vavpotič/M24
Anja Kopač

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve iz vrst SD Anja Kopač je na Twitterju naznanila, da vrača odlikovanje Ruske federacije "Red prijateljstva", ki ji ga je leta 2017 podelil predsednik Vladimir Putin za krepitev miru in prijateljstva med narodoma.

Ob tem je zapisala: "Spomenik na Žalah vsem padlim ruskim in sovjetskim vojakom naj bi bil v spomin in opomin za nas vse, da vojne vedno puščajo razdejanja." Dodala je, da se je za to, da odlikovanje vrne, odločila po včerajšnjem začetku ruske invazije na Ukrajino. "To je moj osebni protest nad dejanjem agresije in grobo kršitvijo mednarodnega prava, nasiljem in grozo, ki bo s tem povzročena milijonom ljudem."

"Verjamem v mir, sodelovanje in sožitje. Te vrednote so bile z včerajšnjimi dejanji poteptane. Na to priznanje sem bila zelo ponosna. Sedaj z enakim ponosom to odlikovanje vračam," je zaključila Kopač.