Kako naj se vrneta?

Janša ju je poslal v Kijev, zdaj se morata skrivati po zakloniščih

R.T.
25. 2. 2022, 09.50
Posodobljeno: 25. 2. 2022, 11.05
Deli članek:

Člana slovenske delegacije, ki sta v Kijev prispela dan pred najavljenim obiskom slovenskega premierja Janeza Janše, sta še vedno v obkoljeni ukrajinski prestolnici.

Reuters
Slovenski premier Janez Janša je četrtek v Bruslju sodeloval na kriznem zasedanju voditeljev članic EU.

Janša ni poletel proti Kijevu, ker je včeraj ruska vojska vdrla v Ukrajino. Uslužbenka državnega protokola in varnostnik inšpektor, ki bi morala poskrbeti za zadnje podrobnosti obiska, pa sta že bila v Kijevu. V četrtek sta se poskušala prebiti iz skoraj tri milijonskega mesta, a jima zaradi gneče na cestah to ni uspelo. Obtičala sta na slovenskem veleposlaništvu.

Zgodaj zjutraj, okoli 4. ure, ko so zatulile sirene in so Rusi nadaljevali z obstreljevanjem Kijeva, sta se po naših informacijah umaknila v zaklonišče, kar sta morala v naslednjih urah še ponoviti. V dopoldanskih urah so boji med rusko in ukrajinsko vojsko že potekali na ulicah Kijeva.

Razmere v Kijevu so bile napete že pred vdorom Rusije, zato so druge države pravočasno umaknile svoje diplomate, Slovenija pa je dvojico poslala tja v najbolj tveganem trenutku.

Konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno, slovenski veleposlanik pa ostaja v Kijevu, so včeraj sporočili z MZZ. Vodja konzularnega sektorja Andrej Šter je za medije poudaril, da je "nudenje konzularne asistence na območju Ukrajine trenutno povsem neizvedljivo".

Že včeraj se je postavilo vprašanje, ali sta odhod v nemirno Ukrajino podprli tudi slovenskih obveščevalni agenciji, ali pa je premier morda celo deloval na svojo roko. "Predsednik vlade bi moral biti o dogajanju v Ukrajini vnaprej obveščen ne le s strani Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA) in vojaške Obveščevalno varnostne službe (OVS), temveč tudi s strani diplomatskih predstavnikov," je prepričan predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD). Kot je še dodal, ima občutek, da je želel premier z napovedanim obiskom v Ukrajini izpostaviti sebe in državo v luči notranjepolitičnega dogajanja in prihajajočih volitev. Slovenija namreč po njegovih oceni nima nobenega razloga, da bi se bolj izpostavljala. Slovenija po njegovem prepričanju ne bi smela prehitevati in bi se morala glede odziva uskladiti z jedrnimi državami Evropske unije.