»Če se ne širi evropska unija, se širi nekdo drug«

Premier Janša: »Za Rusijo je novo obdobje hladne vojne nekaj, kar ne morejo dobiti«

G.G.
24. 2. 2022, 16.36
Posodobljeno: 24. 2. 2022, 16.45
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša je dejal, da po vdoru ruske vojske v Ukrajino ni čas za dolga razmišljanja, saj smo »se zbudili v drugačni Evropi«.

Vlada Republike Slovenije
Janša se zavzema, da se Ukrajini zagotovi perspektiva polnopravnega članstva v EU.

Na današnji seji Evropskega sveta se bo poskušalo prepričati evropske države, ki so bile doslej skeptične do širitve EU, da se ponudi realistična možnost za priključitev Ukrajine, Moldavije, Gruzije, držav Zahodnega Balkana, je dejal Janša in dodal: »Če se ne širi evropska unija, se širi nekdo drug. Iz te krute lekcije se je potrebno nekaj naučiti.« Kratkoročno pa je potrebno najbolj pomembno Ukrajini zagotoviti pomoč, da se bo lahko obranila.

Janša meni, da so se tokrat v Kremlju ušteli. Sankcije EU proti Rusiji bodo odločnejše kot so bile leta 2008 (po krizi v Ukrajini) in po priključitvi Krima leta 2014. EU je po njegovem mnenju spoznala, da mora postati energetsko neodvisna in imeti tudi realno vojaško moč.

Slovenski premier je poudaril, da gospodarske in finančne sankcije tokrat niso »mačji kašelj«. »Rusija je jedrska velesila, regionalna vojaška velesila, ni pa ekonomska velesila,« ocenjuje slovenski predsednika vlade, ki meni, da je že srednjeročno jasno, da bo v primeru sankcij poraženec Rusija, čeprav jih bodo na začetku čutili tudi v Evropi.« Zakaj?

»Rusko gospodarstvo je v veliki meri odvisno od dveh dejavnikov, od energentov, in tukaj se trg krči, in od zahodne tehnologije – ni ruskega podjetja, v katerem ne bi bilo zahodne tehnologije. Za Rusijo je novo obdobje hladne vojne nekaj kar ne morejo dobiti,« je sklenil Janša in na izpostavil, da sankcije niso usmerjene zoper rusko ljudstvo, ampak proti »nerazumni, brezglavi politiki ruskega vodstva.«