Na Bobnarjevo so se vršili politični pritiski

V policijskih vrstah prisoten strah pred maščevanjem

Luka Tetičkovič
15. 2. 2022, 15.30
Deli članek:

Bobnarjeva po zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo ne daje dodatnih izjav. Dogajanja ne želi komentirati tudi upokojen policist, saj se boji, da bodo posledice čutili njegovi sinovi, zaposleni v policiji.

STA
Nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Nekdanja generalna direktorica policije se je morala že po decembrskem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo zagovarjati glede vsake izjave, ki jo je podala. Med letnim razgovorom jo je generalni direktor policije Anton Olaj zasliševal o vsem izrečenem, kar je Bobnarjeva razumela kot šikaniranje.

Ob tem je dejala, da se po »hodnikih Litostrojske« govori, da uživa »poseben tretma«, saj naj bi bil nekdo posebej zadolžen, »da išče napake v vseh mojih preteklih dejanjih«. Takšnega odnosa naj bi bili deležni tudi vsi, ki so bili skupaj z njo imenovani v delovno skupino za migracije, »ker smo povedali svoje mnenje, ker smo se upali postaviti za zakonito delo policije«.

STA
»Dolžnost tistega, ki je zaslišan pred parlamentarno preiskovalno komisijo, je, da govori resnico, zato ga nima nihče pravice klicati na odgovornost.« Rado Bohinc, nekdanji notranji minister

Bohinc: Niso imeli pravice klicati na odgovornost

»Dolžnost tistega, ki je zaslišan pred parlamentarno preiskovalno komisijo, je, da govori resnico, zato ga nima nihče pravice klicati na odgovornost,« je dogajanje komentiral nekdanji notranji minister Rado Bohinc.

Tudi upokojeni policist se boji maščevanja

Bobnarjevo smo poklicali s prošnjo za dodatna pojasnila, a je dejala, da ni pooblaščena dajati izjav, zato nas je preusmerila na tiskovno službo policije. S prošnjo za komentar smo se zato obrnili na že upokojenega uglednega policista, ki je nekoč zasedal vodstvene položaje. »Tri sinove imam v policiji,« je zavrnil našo prošnjo za komentar, »ne želim jim povzročati težav.«

Policisti po rumenih jopičih ne vedo, kaj je prav in kaj narobe

Bobnarjeva je parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, povedala še, da policisti »po rumenih jopičih več ne vedo, kaj je prav in kaj narobe«. Lani junija so namreč policisti ukrepali proti skupini rumenih jopičev, ki so prišli podpirat vlado na protest nasprotnikov oblasti ob dnevu državnosti. Notranji minister Aleš Hojs je takrat tvital, da so rumeni jopiči po nepotrebnem prišli na Prešernov trg. »Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti,« je rumene jopiče okaral Hojs. Olaj je kasneje glede ravnanja policistov v konkretnem primeru sprožil strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so policisti proti pripadnikom rumenih jopičev ukrepali sorazmerno.