Podli triki

Mahnič Levici in LMŠ podtika člane SDS

Žiga Kariž
10. 2. 2022, 19.02
Deli članek:

Če bi trik Žana Mahniča uspel, se lahko zgodi, da bo na voliščih po Sloveniji večina tistih, ki bodo šteli glasovnice, prišla iz vrst podpornikov Janeza Janše in vladajoče stranke SDS.

STA
Žan Mahnič je trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Predsednik države Borut Pahor je izpolnil svojo obljubo in včeraj podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. S tem je omogočil, da na valentinovo, torej 14. februarja, začnejo potekati volilna opravila, kot sta izrekanje podpore kandidatnim listam in vlaganje kandidatur. Štiriindvajsetega marca se začne volilna kampanja, 24. aprila bomo lahko končno oddali svoj glas.

A dejanja strank in njihovih glavnih akterjev kažejo, da se je volilna kampanja začela že pred meseci. Pri tem se ne izbirajo sredstva in predvsem na družbenih omrežjih perje frči vsak dan, brez prestanka. Predvolilni boj bo oziroma je umazan kot še nikoli. Najnovejše pobalinstvo si je privoščil državni sekretar iz vrst SDS, mladi Žan Mahnič, ki je simpatizerje in člane svoje stranke pozval, nas se odzovejo povabilom opozicijskih strank ter se infiltrirajo v njihove volilne odbore.

Kaj so volilni odbori

Kot so pojasnili na Državni volilni komisiji (DVK), je volilni odbor volilni organ, ki na dan volitev vodi glasovanje na voliščih ter po končanem glasovanju ugotovi izid glasovanja na volišču. Delo volilnih odborov, skrb za izvedbo glasovanja na voliščih in štetje glasovnic, je torej v volilnem procesu ključnega pomena. Za vsako volišče se določi najmanj en volilni odbor. Sestavljajo ga predsednik in parno število članov ter njihovi namestniki. Volilna komisija pa mora volilne odbore imenovati tako, da je zagotovljena politično pluralna sestava.

Twitter
Nespodobni poziv Žana Mahniča

Ogrožena pluralna sestava

Taka sestava volilnih odborov namreč odpravlja vsakršen dvom o legitimnosti načina izvedbe in izida glasovanja na posameznem volišču. Poleg tega se s takšno sestavo zagotavlja dodaten nadzor, saj se predstavniki političnih strank v volilnem odboru med seboj nadzorujejo pri izvedbi. A ker številne stranke nimajo dovolj članov in aktivnih simpatizerjev, da bi lahko pokrili vsa volišča, so se tako pri Levici kot pri LMŠ z javnim pozivom obrnili na svoje privržence, naj se prijavijo za delo v volilnih odborih. Njihov poziv, objavljen na družbenem omrežju Twitter, je delil Žan Mahnič in privržence SDS pozval, naj se nanj odzovejo. Njegov poziv so po družbenih omrežjih širili praktično vsi vidnejši politiki SDS, vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo.

DVK brez komentarja

Mahničevega poziva na DVK niso želeli komentirati, so pa poudarili, da se volilne komisije pogosto srečujejo s težavo, da od političnih strank ne prejmejo dovolj predlogov za člane odborov. »Zlasti v luči trenutne epidemiološke situacije se utegne zgoditi, da bodo imele okrajne volilne komisije težave pri sestavi volilnih odborov,« so pojasnili za naš časnik in opozorili, da morajo člani volilnih odborov izpolnjevati pogoj PCT. Na DVK so sicer prepričani, da bodo volilni organi v celoti spoštovali področno zakonodajo in navodila za delo.

Volilni odbori preštevajo glasovnice in ugotavljajo rezultat volitev na volišču. 

Razlog za pritožbe in razveljavitev

Če bi infiltriranje pripadnikov SDS dejansko pripeljalo tudi do nepravilnosti na voliščih, lahko predstavniki in zaupniki list kandidatov predsednika volilnega organa opozorijo na te nepravilnosti. Zaradi zaznanih nepravilnosti ima vsak kandidat, predstavnik liste kandidatov in vsak volivec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji volilne enote. Če volilna komisija volilne enote ugotovi takšne nepravilnosti pri glasovanju na volišču oziroma pri delu volilnega odbora, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, razveljavi glasovanje na volišču ter odredi ponovne volitve v obsegu, v katerem je bilo glasovanje razveljavljeno. Če komisija volilne enote ugotovi takšne nepravilnosti pri delu okrajne volilne komisije, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, sama ugotovi izid volitev v volilnem okraju. Če državna volilna komisija ugotovi takšne nepravilnosti pri delu volilne komisije volilne enote, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, sama ugotovi izid volitev v volilni enoti.

Priprava terena

Na družbenih omrežjih je bilo z desne politične hemisfere v zadnjih tednih večkrat zaznati opazke in pripombe glede pristranskosti Dušana Vučka, direktorja DVK, kar nekateri politični analitiki vidijo kot priprave na to, da bi aktualna vlada ob neugodnem rezultatu na volitvah poskušala te prikazati kot neregularne ali celo ukradene. A kot kažejo dejanja najvidnejših članov stranke SDS, trenutno na korektnost volitev najbolj vplivajo sami.