Ugrabitev in uboj Danijela Božiča

S krvavimi rokami sta hodila po Ankaranu, zdaj bi zavlačevala postopke

Sijan Pretnar
10. 2. 2022, 17.44
Posodobljeno: 10. 2. 2022, 18.32
Deli članek:

Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću koprsko tožilstvo očita, da so s sostorilci delovali v hudodelski združbi, ki je organizirala ugrabitev Žarka Tešanovića in Danijela Božića.

S. P.
Sodnica meni, da obramba namerno poskuša zavlačevati in s tem spodkopava avtoriteto sodišča.

Zadnji je po številnih poskusih obrambe, da bi obravnavo preložili, v ponedeljek popoldne pričal koprski policist Jože Butkovič, ki je bil 15. novembra 2019 s sodelavcem prvi na prizorišču ugrabitve, ki se je za Ljubljančana Danijela Božića najverjetneje že tisti dan končala tragično. Umorjenega so našli dva tedna kasneje, zakopan je bil v gozdu pri Okroglem na Gorenjskem, blizu doma obtoženega Dragana Čikojevića.

Ko so 15. novembra pred dvema letoma občani klicali na številko 113, je bil Butkovič s sodelavcem na Škofijah. Iz operativno-komunikacijskega centra so ju obvestili o pretepu v Ankaranu. Ker so občani poročali tudi o pištoli, sta se primerno opremila za takšne intervencije in šest ali sedem minut po klicu prišla do Ankarana. Najprej sta ob cesti opazila moškega, ki je bil krvav po obrazu, imel je tudi krvave roke. Ob njem sta ustavila, opravila sta varnostni pregled in ugotovila, da gre za Klemna Kadivca. Nekaj metrov naprej sta opazila še enega moškega s krvavimi rokami. Izkazalo se je, da gre za črnogorskega državljana Bojana Stanojevića. V bližini je Butkovič opazil tretjega moškega, ki se je dvignil med dvema parkiranima voziloma. Bil je krvav po glavi, tudi na majici je opazil krvave madeže. Dejal mu je, da je slep in da ne vidi. Dokumentov ni imel pri sebi, povedal je, da je Žarko Tešanović. Na levi roki pa je imel še plastično vezico.

Našli pištolo

»Tešanović je rekel, da so ga napadli, a da ne ve, kdo, ker ne vidi. Povedal je tudi, da ga je v Ankaran pripeljal prijatelj Danijel Božić,« je nadaljeval policist. Tudi Kadivec je dejal, da so jih napadli.

STA
Odvetnik bi sojenje prestavil drugam, saj sodnici na sodišču v Kopru očita pristranskost.

Pod parkiranim seatom je policist našel pištolo. Tešanović mu je povedal, da ne ve, kje je Božić; domneval je, da je pobegnil, ko so ju napadli. A se je kasneje izkazalo, da so ga iz Ankarana sostorilci obtoženih odpeljali na Gorenjsko, kjer so ga umorili.

Odvetnika Dejan Marković in Branko Gvozdić, prvi zagovarja Kadivca, drugi Stanojevića, za policista protestno nista imela vprašanj, prav tako ne obtožena. Večji del ponedeljkove obravnave je namreč minil v znamenju zapletov. Na nadaljevanje sojenja nista prišla obtoženi Dragan Čikojević in njegova odvetnica Klementina Fincinger, ki se je opravičila. Čikojević pa tega ni storil. Postopek proti njemu je sodnica Nataša Tomazini Tonejc zaradi smotrnosti zato začasno izločila. Odvetnik Gvozdić je nato sodnici izročil pisni predlog za prenos krajevne pristojnosti. Po premoru je sodnica nameravala nadaljevati s predvidenim zaslišanjem prič, a je odvetnik temu nasprotoval, češ da za to ni pogojev, skliceval se je na sodno prakso in poudaril, da takšnega primera ne pozna. V predlogu, o katerem bi po njegovem prepričanju moralo odločiti vrhovno sodišče, je pristranskost očital sodnici ter okrožnemu in višjemu sodišču v Kopru.

Spodkopavanje avtoritete

Do odločitve vrhovnih sodnikov bi morala sodnica sojenje preložiti, je poudaril odvetnik. Z njim se je strinjal odvetnik Marković, sodnica pa je presodila, da lahko glavno obravnavo nadaljuje. Odvetnik Gvozdić je že pred časom zahteval izločitev sodnice, tožilke in celo zapisnikarice, a je takrat sodnica ocenila, da gre za poskus zavlačevanja in spodkopavanje avtoritete sodišča. Po zaslišanju prvega kriminalista, ki je pregledal podatke, zasežene s sledilnih naprav v najetih vozilih, s katerimi so sostorilci obtoženih sledili Božićevemu avtomobilu in se nato odpeljali na Gorenjsko, pa sta odvetnika izjavila, da glede na njuno stališče protestno ne bosta postavljala vprašanj, pa čeprav bi jih imela. »Pridružujem se odvetniku. Protestno ne bom postavljal vprašanj, bi jih pa imel,« je nato dejal še Kadivec, za njim je enako ponovil Stanojević. S takšnimi pojasnili so nato nadaljevali po vsakem pričanju kriminalistov. Sodnica je policistom napovedala, da jih bodo morda ponovno povabili na sojenje.

Zahteval karanteno

Z zapleti pa še ni bilo konec. Po enem od prvih premorov je Kadivec povedal, da je odvetnica Klementina Fincinger okužena s koronavirusom, in ker je bil z njo minuli petek več ur na glavni obravnavi, je vztrajal, da bi moral biti v karanteni, saj ni cepljen. Sodnica je nato preverila, v kakšnem primeru bi moral Kadivec res v karanteno, in ugotovila, da obravnavo lahko nadaljujejo. Obtožena je večkrat vprašala, ali sta se pripravljena samotestirati, a ji nista odgovorila, odvetnika pa sta vztrajala, da bi morala obravnavo preložiti. Odvetnik Marković je nato napovedal, da bo o dogajanju obvestil pristojni inšpektorat, in to je med pavzo tudi storil. Po pregovarjanjih in še enem premoru pa je sodnica sporočila, da ji je vodja ljubljanskega zapora, kjer je Kadivec v priporu, pojasnil, da je bil zjutraj obtoženi testiran in izvid je bil negativen. Tega do takrat Kadivec ni omenil niti z besedo.

Sledi do groba

Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću koprsko tožilstvo očita, da so s sostorilci delovali v hudodelski združbi, ki je organizirala ugrabitev Žarka Tešanovića in Danijela Božića. Tešanovića so policisti po klicih občanov našli v Ankaranu ter aretirali Kadivca in Stanojevića, za Božićem pa so se izgubile sledi. Policisti so njegov grob našli na Gorenjskem, v gozdu blizu Okroglega, kjer živi Čikojević. Ta naj bi po obtožbi pri ugrabitvi pomagal tako, da je zagotovil prostor, kamor so sostorilci pripeljali Božića.

Do zdaj so na sojenju pregledali številne listine, med drugim tudi podatke iz sledilnih naprav v najetih avtomobilih, astri in passatu. Kot je povedal kriminalist, ki je pregledoval te podatke, sta se obe vozili tistega usodnega dne zjutraj iz Domžal, kjer živi Kadivec, odpeljali proti Okroglemu, od tam pa proti Primorski. Passat je prvi ovinek naredil pri Sežani, drugega nato proti Škofijam in Trstu, a sta se nato obe vozili v razmiku nekaj minut skupaj vračali proti Gorenjski oziroma Okroglemu. Očitno so prav podatki sledilnih naprav preiskovalce pripeljali do Božićevega groba. Iz podatkov, ki so jih že prebrali na obravnavi, je razvidno, da se je passat kar sedemkrat premaknil od hiše na Cesti na Okroglo 17 v gozd, kjer so našli truplo, in nazaj. Nekaj voženj je bilo tudi do Merkurja v Naklem, kjer naj bi kupili lopate in drugo orodje. Popoldne sta se obe vozili odpeljali v Ljubljano. V obeh vozilih so našli vlakna, ki so bila enaka kot vlakna z oblačil umorjenega Božića.