Medaljo vzeli sodniki?

Žalost v Pekingu, odličnemu Prevcu kolajna ušla za vsega pol točke

S.R.
6. 2. 2022, 12.57
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 16.12
Deli članek:

Po včerajšnjem zgodovinskem uspehu zlate Urše Bogataj in bronaste Nike Križnar so najvišja mesta danes naskakovali slovenski skakalci. Medalja je ušla le za las.

Reuters
Peter Prevc v pričakovanju končnega razpleta.

Priložnost, da napnejo mišice, so danes dobili slovenski skakalci v postavi Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc in Lovro Kos. Cene Prevc je namreč obtičal v kvalifikacijah.

Prva serija tekme na srednji napravi, ki se je začela ob 12. uri, se je končala po meri Prevca, ki je s 103 metri končal na visokem drugem mestu. Pred njim je samo japonski adut Rjoju Kobajaši, ki je v zadnjem tednu pokazal izjemno formo. Peter Prevc je v skakalnem centru Zhangjiakou dobro skakal že na treningih, slabši kvalifikacijski nastop pa ga je, kot je dejal za STA, malo"prizemljil". 

Zlato bo s tretjega mesta naskakoval dvakratni olimpijski prvak iz Sočija Poljak Kamil Stoch. Lanišek je bil z 99 metri na devetem mestu, a ga je od tretjega mesta ločilo vsega slabih šest točk. Podobno kot Zajc in Kos je sicer v prvi seriji nastopil v nekoliko slabših razmerah. Zajc in Kos sta po prvi seriji pristala na 18. in 28. mestu.

Reuters
Peter Prevc

Med našimi se je v drugi seriji po zaletišču prvi pognal Kos, a se mu skok ni posrečil. Pristal je pri 92 metrih. Precej bolje se je v drugi seriji odrezal Zajc, ki je dosegel izjemno dolžino 104,5 metra in je krepko napredoval po lestvici. Lanišku se v drugi seriji niso uresničile želje, da bi ob majhnem zaostanku vseeno posegel po najvišjih mestih. Z 98 metri je bil prekratek in je zaostal tudi za Zajcem. Vse oči so bile nato uprte v Prevca, ki mu je sicer uspel dober skok, a ga je za vsega pol točke prehitel takrat drugi Poljak David Kubacki. Prevcu sodniki niso bili naklonjeni. Kobajaši je kot zadnji nato le še postavil piko na i prvem skoku in prepričljivo zmagal

Medalje so si na koncu razdelili Kobajaši (zlato), Nemec Manuel Fettner (srebro) in Kubacki (bron). Prevc je bil četrti, Zajc deveti, Lanišek 13. in Kos 28. Obeti za ekipno tekmo so vseeno zelo dobri. Nov boj za odličja jih čaka že v ponedeljek, ko se bodo skupaj s skakalkami pomerili na tekmi mešanih ekip.

"Vsak sodnik odloči po svoje"

Vidno razočaran Prevc je po tekmi dejal, da je potrt in da mu je zmanjkalo čisto malo. Dejal je, da je, če si na olimpijadi v prvi seriji na drugem mestu, ne glede na dosedanji potek sezone prisoten pritisk. "Konec koncev je to moja najboljša uvrstitev v tej sezoni, a to ne pomeni kaj dosti," je še poudaril. Kar zadeva sodniške ocene njegovega skoka, je ostal redkobeseden: "vsak sodnik se odloči po svoje."

Glavni trener reprezentance Robert Hrgota je v izjavi za javnost fantom čestital, predvsem Petru, ki mu je položil na dušo, da si nima ničesar očitati, saj da je skakal odlično. Hrgota je dejal še, da bi sodniške ocene lahko bile višje, a da je to debata za zvečer ob pijači. Kot je pojasnil, so to olimpijske igre, ki potekajo na vsake štiri leta in na katerih se ti morajo "vse stvari poklopiti," tudi sodniške odločitve.

"V bistvu je žalostno. Ostal sem praznih rok, čeprav ... Če bi bila to tekma svetovnega pokala, bi bil veliko bolj zadovoljen, kot sem zdaj. To je tekma, na kateri ni izgovorov, da bo jutri bolje, ker ne bo. Ali pa, da je še veliko tekem in se bo že sestavilo. Zelo dobro sem 'oddelal', najbolje, kot sem lahko, vendar včasih to ni dovolj," je pozneje po poročanju STA še pojasnil Prevc, ki je s kislim nasmeškom na obrazu dodal, da je dobil "točko in pol manj kot za prvi skok ter točko in pol manj kot Fettner. Ne vem, to se dogaja."