SVIŽČEV DAN

Šircelj ignorantski, Simič razumevajoč do skrbi računovodij

Antun Katalenic
2. 2. 2022, 18.28
Posodobljeno: 2. 2. 2022, 18.32
Deli članek:

Računovodskim servisom vse bolj teče voda v grlo, zato prosijo odgovorne, naj podaljšajo roke za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2021.

STA
Širceljeva trma bo znova privedla do pravne praznine, ki jo bodo reševali na Fursu in Ajpesu.

Danes v Združenih državah Amerike in Kanadi obeležujejo t. i. svižčev dan (ang. Groundhog Day), ki je bolj kot po običaju na tej strani Atlantika poznan po istoimenskem filmu iz leta 1993, v katerem je Phil Connors, igra ga Bill Murray, ujet v neskončno ponavljajoči se dan, ki poteka prav drugega februarja, na svižčev dan. Podobno kot omenjeni Phil se letos verjetno počutijo računovodje, ki so tako kot lani februarja ujeti v še eno ponavljajočo se zgodbo o rokih za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2021.

Pozivi z več strani

GZS - Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je že pred nekaj tedni na ministrstvo za finance ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vnovič naslovila poziv za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021, ki se bo iztekel 31. marca. Zaposleni v računovodskih servisih opozarjajo na velike stiske glede trenutne situacije. Prvič so apel na odgovorne naslovili že ob koncu novembra. Od takrat se ni spremenilo nič, v ponedeljek je zato vprašanje o tem finančnemu ministru Andreju Širclju postavila poslanka LMŠ Andreja Zabret. Minister je njene skrbi zavrnil z irelevantnim podatkom o tem, da računovodski servisi niso v veliki meri koristili kovidnih ukrepov in dodal, »da so vnaprej dani vsi roki. In ti roki niso vezani samo na davčne obračune, ampak tudi na letne obračune, na statistike, ki jih vodi AJPES, ker tudi tja se vsa letna poročila posredujejo. In menim, da tudi glede na obseg dela, ki ga imajo računovodski servisi, in seveda so tudi plačani za to delo, ki ga opravljajo, v tem trenutku ne vidim razlogov za podaljšanje teh rokov«

Profimedia
Računovodje želijo doseči podaljšanje rokov do konca maja.

Gospodarstvo v karanteni

Zabretova je v repliki poudarila, da si lahko predstavlja, da verjetno servisi pomoči niso izkoristili, ker so delali bolni, ker se pač morajo držati določenih rokov in si ne morejo privoščiti, da jih ni v službo, kar potrjuje kopica jeznih spletnih objav računovodij, ki jih je ministrova izjava prizadela. Situacija je še toliko slabša glede na okužbe zadnjih dni, ko beležimo vedno nove rekordne številke, in to ob najbolj nepravem času za računovodje. Ne samo da do okužb prihaja v servisih, pač pa dodatne preglavice računovodstvom povzroča tudi dejstvo, da siceršnje okužbe v podjetjih, s katerimi sodelujejo, povzročajo zamude pri izročanju potrebne dokumentacije. V ZRS zatorej ostajajo pesimistični: »Tudi če bi se zadeve umirile v naslednjem mesecu (na kar močno upamo), pa bo izpad delovnih ur v času do umiritve oz. do upadanja okužb povzročil velike zaostanke pri delu računovodij v računovodskih servisih, saj je treba poleg zaključevanja leta 2021 delati tudi tekoče in nujne zadeve. Ne smemo pozabiti, da računovodski servisi vodijo poslovne knjige več kot 90 % vseh gospodarskih subjektov,« so še dodali v javnem pismu, v katerem pozivajo vlado, naj sprejme zakon, ki bo vse roke podaljšal do 31. maja 2021.

STA
"Kot Ivan Simič sem za podaljšanje roka," sporoča generalni direktor Fursa.

Šef Fursa za podaljšanje

Za komentar dogajanja smo vprašali generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivana Simiča. Ta je dejal, da kot posameznik z dolgimi izkušnjami kot računovodja razume stisko kolegov. »Kot Ivan Simič sem za podaljšanje roka,« sporoča šef dacarjev, ki pa je v isti sapi dodal, da ne vidi, kako bi se lahko še pravočasno rešila zagata, saj bosta pred potekom roka 30. marca na sporedu le še dve seji državnega zbira, v tako kratkem roku pa je malo verjetno, da bi prišlo do potrebnih zakonodajnih sprememb.

Spomnimo, v tej situaciji smo lansko leto že bili, rešitev pa so takrat, kar na lastno pest, sprejeli na Fursu in Ajpesu, ko so za en mesec podaljšali rok za oddajo poročil. Tak scenarij se bo zelo verjetno ponovil, saj se na vladi očitno niso iz lanske lekcije naučili prav ničesar.