Kaj se skriva v ozadju?

Zakaj čez noč dramatično povečanje števila okuženih? Potrdili več kot 23.000 okužb ...

S.R.
2. 2. 2022, 09.06
Posodobljeno: 2. 2. 2022, 15.14
Deli članek:

V kolikor pristojni ne bodo omogočili natančnejšega vpogleda v aktualne podatke, povezane z deležem pozitivnih hitrih testov, se bo slovenska javnost v naslednjih dneh skozi epidemijo prebijala "slepa."

Bobo
Pri NIJZ ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 186.537 oseb.

Da bo število novih primerov okužbe s sars-cov-2 poskočilo, da smo torej včeraj pri dnevnem izkupičku dosegli, celo krepko presegli rekord, je nakazovalo že veliko število izdanih TAN kod, ki je prvič preseglo 16.000. Ni torej presenečenje, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča o 23.433 novookuženih, s čimer je krepko presežen rekord s prejšnjega torka, ko je bilo potrjenih 17.503 primerov okužbe. A je dramatičen porast v prvi vrsti posledica včerajšnje spremembe protokola testiranja, v skladu s katero rezultatov hitrih testov ni treba več potrjevati s PCR testi. Kot potrjena okužba torej uradno obvelja vsak pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa. Včeraj je bilo sicer opravljenih 17.143 PCR testov in 96.160 hitrih antigenskih testov, skupaj torej 113.303.

Ker je odslej vsaka primerjava s preteklimi dnevi nemogoča, z vidika statističnih podatkov pa se je začelo povsem novo obdobje, smo NIJZ prosili za podatke o dnevnem številu potrjenih hitrih testov v zadnjih tednih. Tako bi lahko imeli prebivalci vsaj okviren vpogled v to, kaj se trenutno dogaja z epidemijo. Dnevno se namreč objavljajo le podatki o številu opravljenih hitrih testov, podatki o deležu pozitivnih hitrih testov pa so na voljo z manjšim zamikom. V ponedeljek je bilo denimo opravljenih 124.369 hitrih testov, prejšnji torek pa 93.715. Hkrati so pristojni danes razjasnili, da današnje številke v resnici vključujejo nekakšen seštevek dveh dni.

Kar zadeva podatke o deležu pozitivnih hitrih testov, so nam pri NIJZ postregli le s tistimi, ki so na voljo na njihovem spletišču, ti pa se nanašajo zgolj na obdobje do 16. januarja, zaradi česar relevantni podatki od predzadnje spremembe protokola 19. januarja, ko se je dostop do PCR testiranja močno omejil, večina prebivalstva pa je morala za potrjevanje okužbe v prvi vrsti opraviti hitri test, še niso na voljo.

Medtem še vedno narašča število "covidnih" bolnikov na navadnih oddelkih. Po podatkih vlade jih je bilo v zadnjem dnevu v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 929, od katerih se jih je 132 zdravilo na enotah za intenzivno nego. Od skupaj 797 "covidnih" bolnikov na navadnih oddelkih jih je 407 takih, ki so tam zaradi covida-19, 390 pa je bolnikov "s covidom." Na enotah za intenzivno nego "zaradi covida" leži 113 bolnikov, 19 pa je bolnikov "s covidom." Umrlo je 12 bolnikov.