Premier Janša je javnost, opozicijo, pa tudi kitajsko vlado razburil z nedavnimi opazkami o Kitajski in Tajvanu, ki jih je podal v intervjuju z indijsko televizijo. Povedal je, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev, hkrati pa je bil zelo kritičen do Kitajske zaradi prepočasnega obveščanja o grožnji koronavirusa in njene "nedemokratičnosti".

Najprej kritičen Počivalšek, sedaj še Jelinčič?

V sredo je bil do Janševih izjav najprej kritičen, čeprav z le malo besedami, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da je Kitajska pomemben gospodarski partner Slovenije, in da je slednja močna "samo kolikor je gospodarsko uspešna." Dodal je še:"Naša zunanja politika mora imeti pred očmi v prvi vrsti naše gospodarske interese. Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost."

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič je bil danes bolj direkten od Počivalška. "Menim, da je gospod Janša storil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle" in nadaljeval, da je Kitajska tako gospodarsko kot politično vse bolj pomemben globalni akter. 

"Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA," je še dodal Jelinčič.