Osip kadra zaradi izgorelosti

V UKC Maribor na intenzivni enoti ena oseba z omikronom, a je tam zaradi drugega zdravstvenega stanja

S.R.
4. 1. 2022, 13.20
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 14.54
Deli članek:

V mariborski bolnišnici so v četrtem valu med zdravstvenim osebjem beležili manj odsotnosti zaradi okužb in posledične karantene, se je pa povečalo število odsotnosti zaradi izgorelosti.

STA
Na enotah za intenzivno nego UKC Maribor se trenutno zdravi 24 »necovidnih« in 30 covidnih bolnikov.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je danes spregovoril o razmerah v mariborski bolnišnici in odgovoril tudi na nekatere pomisleke, ki se pojavljajo v javnosti. Gre namreč za vprašanje, ali vsi covidni bolniki dejansko potrebujejo hospitalizacijo. Vogrin, ki je dejal, da so doslej za bolnike uspeli poskrbeti, je bil odločen, da gre v primeru covidnih bolnikov »absolutno« za bolnike, ki so se dušili in bi brez dovajanja kisika morda tudi umrli. V mariborski bolnišnici sicer danes leži 87 covidnih bolnikov. Stanje v bolnišnici se trenutno še izboljšuje, Trenutno približno 10 odstotkov kapacitet zavzemajo covidni bolniki, v času, ko je bilo najhuje, pa je bil ta delež od 30 do 40 odstotkov.

Je pa opozoril, da je zaradi navala covidnih bolnikov v lanskem letu izpadlo od 45.000 do 50.000 zdravstvenih obravnav na ambulantnem nivoju, nič kaj boljša ni slika pri operativnih posegih, ki jih je odpadlo med 4000 in 5000. Po njegovih navedbah so številke enormne, pritisk na bolnišnico pa je izjemno velik. Dejal je, da se zavedajo, da »necovidni« bolniki niso prejeli ustrezne obravnave, da so bili prikrajšani in da so se čakalne dobe podaljšale. »Število ljudi, ki čakajo nedopustno dolgo, je vsak dan več,« je poudaril. Ni sicer še najbolj jasno, kaj jih čaka v naslednjih tednih, ko bo zavladala različica omikron, a je po Vogrinovih besedah načrt tak, da kapacitete za covidne bolnike povečujejo v skladu s potrebami. Po njegovih navedbah operativa trenutno deluje na približno 60 odstotkih. Ocenil je, da je to še vedno premalo. Na enotah za intenzivno nego se sicer pri njih trenutno zdravi 24 »necovidnih« in kar 30 covidnih bolnikov. Med bolniki na intenzivni negi je tudi ena oseba z omikronom, a ta po besedah Vogrina tam ni pristala zaradi covidne pljučnice, temveč drugega zdravstvenega stanja, okužbo z omikronom pa so ugotovili povsem naključno pri testiranju. Gre sicer za osebo, ki je covid že prebolela.

Odsotnosti

Še eno pereče vprašanje so odsotnosti pri zdravstvenem osebju, saj gre pričakovati, da se bo delež takih primerov v času omikrona precej povečal. Vogrin je pojasnil, da so v zadnjih dveh mesecih zaradi okužb med zdravstvenimi delavci izdali 106 karantenskih odločb, na teden povprečno deset. »Ni zelo veliko, a se bojim, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih,« je dejal. Je pa potrdil, da so bile te številke v času drugega in tretjega vala precej višje, zdaj pa se srečujejo predvsem s povečanjem števila odsotnosti zaradi izgorelosti. Se pa, kot že rečeno, bojijo, kaj bo prinesel omikron, ki po Vogrinovih besedah v Sloveniji že predstavlja 50 odstotkov vseh okužb. Za prve ocene, povezane s hospitalizacijami zaradi omikrona, bo treba počakati še kakšen teden ali več. Kot je sicer znano in o čemer smo že poročali, zaradi te različice je bodisi zaradi cepljenja ali pretekle okužbe bodisi zaradi tega, ker omikron že po svoji naravi povzroča blažji potek bolezni, v bolnišnicah precej nižji delež okuženih.

Med zdravniki precepljenost kar 97-odstotna

Lea Knez iz UKC Maribor je pojasnila, da v tem trenutku pri njih zaradi gripe, kolikor jih je znano, ni hospitalizirana nobena oseba.

Kar zadeva cepljenje, je Vogrin poudaril, da je njihov cepilni center namenjen tako osebju kot občanom, doslej pa so tam cepili že več kot 36.000 prebivalcev. V samem UKC Maribor je sicer cepljenih več kot 70 odstotkov zaposlenih, od tega kar približno 97 odstotkov zdravnikov, je še navedel. Enako je potrdila vodja enote za obvadovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lea Knez, ki je pojasnila, da so največje število ljudi cepili septembra, novembra in decembra, kar sovpada s časom novih sprememb v vladnih odlokih. Dejala je še, da tudi v primeru poživitvenega odmerka sledijo preteklemu trendu. Cepljenje bo pri njih še naprej potekalo brez naročanja za vse občane, saj želijo zagotoviti, da bodo lahko cepili vse, ki si bodo to želeli.