Sporno imenovanje "hišnega" odvetnika

Janši za vrat skočila protikorupcijska komisija

S.R.
16. 12. 2021, 10.10
Posodobljeno: 16. 12. 2021, 11.24
Deli članek:

Preiskava je povezana z dogajanjem v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Postopek so uvedli zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Bobo
Janša se je na radarju KPK znašel zaradi imenovanja svojega dolgoletnega odvetnika Francija Matoza na položaj glavnega neizvršnega direktorja DUTB.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB zoper predsednika vlade Janeza Janšo uvedla postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov. Uvedba postopka preiskave po njihovih navedbah pomeni, da so na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznali sum kršitev v skladu z omenjenim zakonom, poroča STA.

Vzpon hišnega odvetnika

Kot poroča portal Necenzurirano.si, se je Janša pod lupo KPK znašel zaradi imenovanja svojega dolgoletnega odvetnika Francija Matoza na položaj glavnega neizvršnega direktorja DUTB. Matoza je vlada na ta položaj imenovala 22. julija letos, dan pozneje pa je postal še predsednik upravnega odbora. "Matoz je s tem pridobil formalno ali neformalno korist, pri čemer je hkrati zastopal Janeza Janšo in SDS v več sodnih postopkih," še poroča portal. 

Po tem, ko je postal tudi prvi nadzornik Luke Koper in namestnik predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic, je Matoz danes eden najmočnejših akterjev v državnem gospodarstvu. Na DUTB je imel že pred imenovanjem na položaj predsednika upravnega odbora velik vpliv, spomladi pa je z družbo začel sodelovati kot odvetnik. Pri Necenzurirano.si še poročajo, da do pomembnih položajev prihajajo tudi Matozovi najožji sodelavci, kot je denimo Nina Marin, ki je prevzela vodenje družbe Istrabenz. Marinova, uslužbenka na ministrstvu za finance, je pred tem kot pripravnica delala v Matozovi odvetniški pisarni, njena kariera pa je "po zamenjavi vlade doživela meteorni vzpon."

Z informacijami skopi

Šele nadaljnji postopek pa bo pokazal, "ali bodo zaznani sumi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi," so sicer sporočili iz KPK. Janša, ki je prejel obvestilo o uvedbi postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov, bo imel v postopku preiskave vse pravice v skladu s predpisi, prav tako bo lahko pojasnil svoja ravnanja, še poroča STA.

Več informacij o konkretnem postopku do zaključka obravnave zadeve KPK zaradi interesov postopka ni mogla podati.

Upravni odbor DUTB sestavljajo neizvršni in izvršni direktorji. Predsednik upravnega odbora in neizvršni direktor je Franci Matoz, neizvršni direktorji so še Gregor Planteu, Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša. Izvršna direktorja pa sta Matej Pirc in Andrej Lazar. DUTB je prav danes javno objavila razpis za izvršnega direktorja družbe.