Nevede sedite na denarju?

Na pozabljenih računih na državljane čakajo milijoni!

S.R./STA
16. 12. 2021, 09.47
Posodobljeno: 16. 12. 2021, 10.13
Deli članek:

Je pozabljen in zaprašen račun vaš? Državljane je na to delikatno reč vredno spomniti še enkrat, preden dokončno odbije ura.

Profimedia
Zanimanje za prevzem se povečuje, a časa za to je le še do tega konca leta.

Kot smo nedavno že poročali, je na namenskem računu za prenos na Kad, kjer so zbrani vrednostni papirji iz lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja, na katere so imetniki pozabili, še vedno za slabih 18,5 milijona evrov premoženja premoženja. Zanimanje za prevzem se povečuje, a časa za to je le še do tega konca leta.

"Zanimanje se zelo povečuje, saj prejmemo več kot 700 poizvedb dnevno," so povedali v Centralni klirinško depotni družbi (KDD). Večina se sicer zaključi z ugotovitvijo, da poizvedovalec nima vrednostnih papirjev, tako da se je skupno število evidentiranih upravičencev zmanjšalo le v majhni meri, in sicer za nekaj sto primerov. Številka upravičencev tako še vedno vztraja nad 50.000.

V 14 dneh več kot pol milijona

Ocenjena vrednost vrednostnih papirjev je na začetku decembra znašala nekaj manj kot 15 milijonov evrov, sredstev, ki so se nabrala z donosi, izplačili in denarnimi nadomestili, pa je bilo še za nekaj manj kot štiri milijone evrov. V približno 14 dneh je skupna ocenjena vrednost upadla za več kot pol milijona evrov, tako da položaj v večji meri rešujejo upravičenci, ki imajo večji ekonomski vzgib, so dodali v KDD.

Gre za premoženje iz t. i. certifikatov, pridobljenih v privatizaciji. Vrednostni papirji so se takrat vpisali na registrske račune, ki pa jih je država z letom 2017 ukinila. Kdor od takrat ni naredil ničesar, ima čas za ukrepanje do 31. decembra. Pri KDD lahko opravi poizvedbo in če se odloči, da bo vrednostne papirje obdržal, pri KDD poda zahtevo za prenos.

Prenos

KDD prenos opravi v dobro računa, ki ga vodi član KDD. Člani KDD, ki vodijo trgovalne račune za domače fizične osebe, so banke BKS banka, NLB, Nova KBM in SKB banka ter borznoposredniška družba Ilirika, so našteli v KDD.

Posameznik pa lahko premoženje prenese tudi na fiduciarni račun, to je račun notarja, odvetnika, skrbnika zapuščine, skrbnika za posebne primere, upravitelja v postopku zaradi insolventnosti ali druge osebe, ki opravlja skrbniške storitve v okviru svoje redne dejavnosti ali poklica. Takšno možnost med drugim ponuja Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD).

Zaskrbljeni klici

"V VZMD te dni beležimo izjemno število zaskrbljenih klicev in sporočil v zvezi z vrednostnimi papirji na ukinjenih registrskih računih pri KDD," so sporočili. Kot so zagotovili, lahko upravičenci svoje premoženje ohranijo z brezplačnim prenosom na njihovo Delniško oporo, "brez odpiranja trgovalnih računov in s tem povezanih stroškov".

Z novim letom dokončni lastnik Kad

KDD je morala registrske račune ukiniti januarja 2017. Premoženje z njih so nekateri prenesli, nekateri so se mu, večinoma v primeru zelo nizke vrednosti, odpovedali. Od začetka procesa razgradnje registrskih računov z letom 2016 do danes se je število upravičencev po podatkih KDD zmanjšalo s slabih 275.000 na omenjenih nekaj več kot 50.000.

Ker je precej računov ostalo pozabljenih, saj imenitniki z njimi kljub opozorilom niso naredili ničesar, so premoženje z njih v skladu z novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih prenesli na namenski račun. Premoženje pa se bo z novim letom preneslo na poseben račun Kapitalske družbe (Kad). Kad bo tako z letom 2022 postal njihov dokončni lastnik in bo upravičen tudi do vseh pravic iz njih.