Pandemija in najnovejša različica

Štrukelj spomnil na špansko gripo: »Ne smemo pričakovati istega, a lahko se to zgodi«

S.R.
15. 12. 2021, 11.52
Posodobljeno: 15. 12. 2021, 16.41
Deli članek:

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je danes pojasnil nekatere zadnje ugotovitve okoli nove različice sars-cov-2, ki se kot požar širi po svetu.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Po navedbah Štruklja najnovejši podatki o molekularnem razvoju različice omikron kažejo, da je ta nastajala neodvisno od ostalih in da je bila prisotna že marca letos v Botsvani. Gre za izjemno nalezljivo različico z reprodukcijskim številom R0 kar med 20 in 30, kar je precej višje kot pri delti, pri kateri je R0 ocenjen na nekje med 3 in 6. Po drugi strani kaže, da bi lahko bil »manj simptomatsko pogojen glede bolezni,« kar z drugimi besedami pomeni, da »bo bolezen mogoče šla lažje skozi.« Štrukelj je pojasnil, da bi, v kolikor to drži, to bil pozitiven scenarij.

Na drugi strani je kot negativen scenarij izpostavil možnost, da ne gre samo za izjemno nalezljivo različico, temveč različico, ki lahko na podlagi morebitnih prihodnjih mutacij povzroča tudi resnejše zaplete pri bolezni covid-19. Poudaril je sicer, da je za kakšne koli ugotovitve še prezgodaj. »Navdaja nas neko upanje, da bo virus tako močno prilepljen na povšino celice, da bo mogoče sčasoma izzvenel.«

Štrukelj je spomnil tudi na špansko gripo, ki je kosila na začetku 20. stoletja. Takrat je po njegovih besedah tretji sev tako mutiral, da je bolezen izzvenela. »Ne smemo pričakovati istega, a lahko se to zgodi,« je dejal.

Cepiva in zdravila

Štrukelj je spregovoril tudi o novostih na področju cepiv in zdravil. Po njegovih navedbah so pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) trenutno v fazi odobritve cepiva Valneva, Sinopharm, Sinovac in Novavax. Štrukelj upa, da bodo tudi ta cepiva pri nas čim prej na voljo, morda že v začetku naslednjega leta, saj gre razen v primeru cepiva Novavax za klasična cepiva, torej za inaktiviran virus sars-cov-2. Zaenkrat sicer še ni znano, kako učinkovita bodo v primeru omikrona. Štrukelj je še poudaril, da je na voljo vse več dokazov, kako učinkovit je v primeru omikrona poživitveni odmerek, zato ga močno priporočajo.

Spomnil je še, da je zdaj na voljo tudi prvo specifično zdravilo za covid-19, torej zdravilo molnupiravir, ki je že prispelo v Slovenijo in se daje tako, ko se pojavijo prvi simptomi okužbe. Priporoča se vsem, predvsem starejšim, ki bi lahko imeli resnejši potek bolezni. Je pa prepovedan za nosečnice in ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije, saj bi lahko v primeru zanositve prišlo do poškodbe plodu. Drugo zdravilo, ki ga razvija družba Pfizer, je paxlovid, ki je glede na razpoložljive podatke kar 85- do 89-odstotno učinkovito proti hospitaliziaciji. Štrukelj je še poudaril, da zdravili seveda ne preprečita okužbe, temveč v primeru, če do okužbe pride, preprečita resnejši potek bolezni.