Skrbi jih, kaj jih čaka

Nekdaj so bili pionirji, zdaj pri cepljenju capljajo za drugimi

S.R.
15. 12. 2021, 09.22
Posodobljeno: 15. 12. 2021, 09.29
Deli članek:

Zaradi premajhnega zanimanja za poživitveni odmerek ima kar 40 odstotkov prebivalstva slabšo zaščito proti omikronu, ali pa te zaščite sploh nima.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po navedbah Nadava Davidovitcha z univerze Ben-Gurion University of the Negev (BGU), ki je hkrati vodja izraelskega združenja zdravnikov v javnem zdravstvu, je upad zanimanja za cepljenje, ki je zlasti izrazit pri mlajših osebah, posledica več dejavnikov, vključno z »zmotno predstavo, da smo po četrtem valu in da imamo čas, da lahko počakamo na rezultate.«

ourworldindata.org
Po hudem četrtem valu ne vedo, kaj bo prinesel omikron.

Številke v Sloveniji so seveda še slabše. Do včerajšnjega dne je bilo glede na podatke Sledilnika za covid-19 polno cepljenih dobrih 55 odstotkov prebivalcev, pri čemer je dodatni odmerek prejelo nekaj več kot 350.000 ljudi.

Izrael je namreč v prvi polovici leta z vidika strategije cepljenja veljal kot prototip zgledne države, zgodba o uspehu, a so zdaj zimo, z njo pa znatno bolj nalezljivo različico omikron, pričakali precej manj pripravljeni kot številne druge države po svetu. Precepljenost med otroki ostaja nizka, čeprav so cepivo za starostno skupino od 5 do 11 let odobrili že pred tremi tedni. Po zadnjih podatkih je bilo cepljenih približno 110.000 od skupno 1,2 milijona otrok iz te starostne skupine, zaradi česar Izrael s tega vidika precej zaostaja za ZDA, Kanado in Kitajsko, kjer so denimo napovedali, da bodo do konca leta 2021 cepili vse otroke. Nič boljši niso podatki o cepljenju mladoletnikov, starejših od 12 let. Predvsem pa v oči bode majhno zanimanje za poživitveni odmerek, zaradi česar izraelski strokovnjaki ocenjujejo, da je za okužbo z različico omikron zaradi premajhne zaščite dojemljivega kar 40 odstotkov prebivalstva.

Po podatkih izraelskega ministrstva za zdravje je polno cepljenega nekaj več kot 58 odstotkov prebivalstva, starejšega od pet let, pri čemer je treba opozoriti, da je v Izraelu za status polno cepljenega, v kolikor je oseba drugi odmerek prejela pred več kot šestimi meseci, potreben še tretji, poživitveni odmerek. Nekaj več kot 9 odstotkov prebivalcev je sicer prejelo dva odmerka cepiva, a je od zadnjega odmerka že preteklo več kot šest mesecev, zato se ne štejejo kot polno cepljeni posamezniki. Pri ministrstvu še navajajo, da je necepljenih približno 32 odstotkov državljanov.

»Naokoli kroži veliko lažnih novic, hkrati so včasih ljudje, ki so se sami sicer cepili, v primeru svojih otrok bolj zaskrbljeni glede domnevnih dolgoročnih neželenih učinkov, a te domneve seveda ne držijo,« je dejal Davidovitch. Izraelske strokovnjake zdaj seveda skrbi, kaj jih čaka v obdobju, ko bo zavladal omikron.