Preiskava nesreče

FOTO: Taksist ali polavtonomna Tesla, kdo je kriv? En mrtev, 20 poškodovanih

G.G.
15. 12. 2021, 07.26
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.11
Deli članek:

Zaradi prometne nesreče, ki jo je povzročil voznik Teslinega modela 3, so v pariški taksi firmi G7 ta tip avta umaknili iz voznega parka.

Francoska policija
Nesreče se je pripetila v križišču v 13. pariškem okrožju.

V soboto zvečer je v prostem času eden od taksistov tega podjetja s Teslo model 3 svojo družino odpeljal na večerjo. V nekem trenutku je izgubil nadzor nad avtom, trčil je v kolesarja, zbil tri pešce, zverižil semafor in naposled trčil v kombi. Ena oseba je umrla, 20 je bilo poškodovanih, od tega trije zelo hudo.

Namestnik direktorja G7 Yann Ricordel je dejal, da bodo do zaključka policijske preiskave prenehali uporabljati 37 Teslinih modelov 3.

Voznik, ki jo je odnesel z lažjimi poškodbami, trdi, da je poskušal zavirati, vozilo pa je samo pospešilo. Gre namreč za polavtonomno vozilo. Zaenkrat še ni povxsem jasno, »kdo je vozil«, ali je z vozilom v polnem obsegu upravljal voznik ali je bilo v stanju »avtopilota«, v katerem zavija, zavira in pospešuje »tehnologija«.

Iz Tesle so vzeli v bran »tehnologijo« in krivdo naprtili taksistu, saj da po njihovih prvih podatkih ni šlo za »tehnično napako« vozila.