Korzika

40 let od najhujše letalske nesreče v slovenski zgodovini

S.S.
1. 12. 2021, 05.55
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 06.00
Deli članek:

Letalo je 1. decembra zjutraj poletelo z ljubljanskega letališča na Brniku proti korziški prestolnici.

Arhiv Svet24
Letalo po nesreči na Koriziki.

Danes mineva 40 let od najhujše letalske nesreče v slovenski zgodovini. V tragediji letala tedanjega slovenskega prevoznika Inex-Adria je leta 1981 na Korziki umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke. To je bila najhujša letalska nesreča na svetu tistega leta.

Letalo je 1. decembra zjutraj poletelo z ljubljanskega letališča na Brniku proti korziški prestolnici, ponesrečilo pa se je tik pred pristankom v Ajacciu, ko je treščilo v 1365 metrov visoko goro San Pietro. Ko je bilo letalo v zračnem prostoru nad letališčem Campo dell'Oro, se je začelo pripravljati na pristanek. Kontrola zračnega prometa je dala zeleno luč za spuščanje letala. A vreme je bilo slabo, letalo se je spuščalo v meglo in vidljivost je bila praktično na ničli.Vzdušje na letalu je bilo sicer sproščeno in nič ni kazalo na morebitne težave ali prihajajočo nesrečo. Tik pred trkom naj bi v pilotsko kabino stopil celo kopilotov sin. Nenadoma pa je varnostni sistem na letalu začel opozarjati na bližino tal. Posadki se ni uspelo pravočasno odzvati in letalo je s krilom zadelo ob goro, nato pa treščilo na drugo stran v gore. Kot se je kasneje izkazalo, je do nesreče vodilo več dejavnikov. Ključno naj bi bilo predvsem nenatančno izražanje tako zračne kontrole kot posadke letala.

Kontrola je bila namreč prepričana, da je letalo že nad morjem, in je izdala ukaz o spuščanju letala, čeprav je bilo to dejansko še nad goratim območjem otoka. Pomemben dejavnik je bil tudi, da posadka letališča ni poznala, saj je bil to prvi polet Adrie na Korziko.