Epidemija sars-cov-2

Pred bolnišnicami najtežji tedni v njihovi zgodovini, opozarjajo strokovni direktorji

S.R./STA
5. 11. 2021, 14.48
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 15.22
Deli članek:

Strokovni direktorji slovenskih bolnišnic obljubljajo, da bolnikov ne bodo zapustili, a opozarjajo, da prihajajo najtežji tedni.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Slovenske bolnišnice že v tem trenutku delujejo na robu svojih zmogljivosti, nenujni programi se iz tedna v teden krčijo, a najhuje šele prihaja. Danes zjutraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 761 covidnih bolnikov, od tega 177 na enotah za intenzivno nego, pristojni pa že nekaj tednov opozarjajo, da veliko več od tega ne zmorejo, pri čemer je težava predvsem kadrovske narave. Nekateri med njimi so že napovedali, da se Sloveniji v naslednjih tednih obeta "Bergamo," torej italijanski scenarij, kjer v prvem valu epidemije niso uspeli tekoče obravnavati vseh bolnikov.

Najtežji tedni

Kot so v današnji skupni izjavi opozorili strokovni direktorji bolnišnic, so pred bolnišnicami najtežji dnevi v pandemiji, a zagotavljajo, da bolnišnic ne bodo zaprli in bolnikov ne bodo zapustili. Ob tem ne morejo zagotoviti, da bodo obravnavo vseh zagotavljali v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti, bodo pa naredili vse, kar je v njihovih močeh. Ocenili so tudi, da so pred bolnišnicami verjetno najtežji tedni v njihovi zgodovini.

Vse bolnišnice se po njihovih navedbah že soočajo s tem, da izbirajo, katere dejavnosti bodo morale žrtvovati, da bo najmanj kratkoročnih in dolgoročnih posledic za zdravje bolnikov. V bolnišnicah bodo postavljeni tudi pred največje napore za reševanje življenj covidnih in necovidnih bolnikov, so opozorili.

"Eni in drugi imajo samo eno življenje in za ene in druge se moramo enako boriti. Enim in drugim lahko zagotovimo, da vrat bolnišnic ne bomo zaprli in da bolnikov ne bomo zapustili. Ne moremo jim pa zagotoviti, da bomo zdravstveno obravnavo vseh, ki nas nujno potrebujejo, zagotavljali v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti. Naredili pa bomo vse, kar je v naših močeh," so napovedali.

Najmlajši še dojenček

Kot so danes sporočili iz največje slovenske bolnišnice UKC Ljubljana, se pri njih na navadnih oddelkih trenutno zdravi 152 covidnih bolnikov, od tega jih 65 potrebuje intenzivno terapijo. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 39 let, pri čemer je najstarejši star 98 let, najmlajši pa je komaj dva meseca star dojenček. Povprečna starost na enotah za intenzivno nego je na drugi strani 58 let (najmlajši 23 in najstarejši 89 let). Kar zadeva cepljene osebe, jih na navadnih oddelkih leži 56, na enotah za intenzivno nego pa 11.

V Splošni bolnišnici Celje je med tem hospitaliziranih 82 covidnih bolnikov, od katerih jih 20 potrebuje intenzivno terapijo.