Premalo zdravstvenih delavcev

Jereb: Drvimo proti katastrofi. Problem niso postelje, ampak kader

B.K.
29. 10. 2021, 09.57
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 12.25
Deli članek:

Če bodo okužbe še naraščale, bo zmanjkalo kadra za zdravljenje bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

sta
Matjaž Jereb

Vodja intenzivne enote na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana Matjaž Jereb je danes opozoril, da zdravljenje covidnih bolnikov ne omejujejo, prostor, postelje ali oprema pač pa kader. “Naj bo vsem jasno, da kadra, tako negovalnega, torej medicinskih sester, kot zdravnikov, preprosto nimamo, temveč ga prerazporejamo. Imamo pa seveda tudi številne druge dejavnosti, ki potrebujejo kader za oskrbo bolnikov,” je povedal po poročanju RTV Slovenija.

Trenutno sicer v UKC Ljubljana zdravijo 170 covidnih bolnikov, 51 jih potrebuje intenzivno nego. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 71 let, na intenzivni negi pa 60 let. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 19 let.

Po besedah vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič so tudi vsi otroški oddelki, tako na pediatrični kot na infekcijski kliniki v Ljubljani polni. Trenutno zdravijo štiri otroke s covidom-19, vsak dan pa obravnavajo kakšnega na novo. Med njimi so tudi novorojenčki, ki se okužijo že v prvem mesecu življenja.

Poleg tega se soočajo tudi s hudo epidemijo drugih respiratornih okužb, predvsem okužb RSV virusa. Veliko jih potrebuje intenzivno nego. Nekateri v bolnišnici ostanejo tudi do 14 dni. Starše majhnih otrok zato poziva, da z njimi ne hodijo v okolja, kjer se zadržuje veliko število ljudi, kot so različna nakupovalna središča, naj se izogibajo obiskom, nenazadnje, če imajo doma starejšega sorojenca, naj se tudi slednji zadržuje doma.

Kot je še poudaril Jereb, v bolnišnici prevladujejo necepljeni bolniki. Na navadnem oddelku je takih 65 odstotkov, na intenzivnem pa 75 odstotkov. Jereb zato poziva vse, ki se še niso cepili, da to storijo čim prej. "Cepivo sicer 100 odstotno ne ščiti pred okužbo, ščiti pa pred hudim in kritičnim potekom bolezni," je povedal.

Obenem vse, tako cepljene kot necepljene proti covidu-19, poziva, da se zlasti ob prihajajočih praznikih obnašajo samozaščitno, da se izogibajo množičnim druženjem, v zaprtih prostorih nosijo zaščitne maske, skrbijo za ustrezno medosebno razdaljo in higieno rok. "Vsak od nas lahko prispevka k temu, da bomo epidemijo obvladali, predvsem pa da bomo v naslednjih dneh ohranili delovanje zdravstvenega sistema," je povedal.

V četrtek je bilo sicer ob 6790 PCR-testih potrjenih 2510 okužb z novim koronavirusom.