smrtna kazen

Brutalnost usmrtitve z injekcijo: med postopkom preklinjal in bruhal po sebi

B.K.
29. 10. 2021, 08.49
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 08.55
Deli članek:

Novinar, ki je bil prisoten ob usmrtitvi, je nazorno opisal trpljenje zapornika med postopkom.

Profimedia
Postelja za usmrtitve v zaporu v ameriški zvezni državi Louisiana.

V ameriški zvezni državi Oklahomi so prvič po šestih letih izvedli smrtno kazen. Usmrtili so 60-letnega Johna Mariona Granta, ki je bil na smrt obsojen leta 1999 zaradi umora Gaya Carterja, delavca v zaporniški restavraciji, ki ga je Grant do smrti zabodel z nožem.

Smrtno kazen so izvedli nekaj minut po četrti popoldanski uri, Grant pa je bil med umiranjem bojda pri zavesti in je preklinjal ter bruhal po sebi.

Ko so mu vbrizgali prvo injekcijo, v kateri je bilo močno pomirjevalo, so se začeli krči. “Dobil je krče, zvilo ga je približno dvajsetkrat, po celem telesu. Začel je bruhati, bruhanje je prekrilo njegov obraz in začelo teči po njegovem vratu in mu kapljati z obraza,” je po koncu usmrtitve dejal novinar tiskovne agencije Associated Press Sean Murphy, ki je bil prisoten ob usmrtitvi. V prostor sta nato vstopila dva zdravstvena delavca in mu obrisala obraz. Grant je ob tem še vedno dihal in še dalje bruhal po sebi. Ob 4.15 sta zdravstvena delavca izvedla test zavesti in ugotovila, da je Grant nezavesten, a njegovo telo so še vedno mučili krči in še vedno je bruhal po sebi. Minuto kasneje so mu v žilo vbrizgali injekcijo s strupom. Njegovo dihanje se je ustavilo ob 4.17 po lokalnem času, za mrtvega so ga proglasili ob 4.21, je še povedal Murphy.

To je bila prva usmrtitev v Oklahomi po letu 2015, ko je sodišče smrtno kazen v tej zvezni državi začasno ustavilo, zaradi serije napak pri usmrtitvah v letih pred tem. Najbolj kontroverzni sta bili dve usmrtitvi v letih 2014 in 2015, ko sta bila dva moška usmrčena z uporabo napačnih smrtonosnih drog, kar je povzročilo vidno trpljenje.

Naslednjo usmrtitev v Oklahomi načrtujejo za 18. novembra, ko bodo usmrtili Juliusa Jonesa, ki je bil obsojen za umor poslovneža Paula Howella leta 1999. Za razliko od Granta Jones trdi, da ni kriv.