žrtve provokacije oblasti

Policijski sindikat: "Proteste so v izgrede spreobrnili zamaskiranci in huligani"

B.K./STA
16. 9. 2021, 13.55
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 15.09
Deli članek:

V Policijskem sindikatu Slovenije so prepričani, da policisti postajajo žrtve provokacij oblasti.

Bobo
Rože za policiste na včerajšnjem protestu.

Na sredine izgrede v Ljubljani, v katerih je bilo ranjenih več policistov, so se odzvali v Policijskem sindikatu Slovenije. Državljane so pozvali, naj se za svoje pravice ne borijo z nasiljem, politiko pa k strpnemu in spoštljivemu odnosu. "Policisti očitno postajajo žrtve njenih neracionalnih in provokativnih mnenj," namreč menijo v sindikatu.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal predsednik sindikata Rok Cvetko, so bili v sredo "priča dogodkom, ko se je pravica državljank in državljanov do mirnega zbiranja in izražanja mnenj sprevrgla v huliganstvo, napade na policiste in brezglavo divjanje po ljubljanskih ulicah".

"Vemo, da so razni zamaskiranci in huligani sprva miren shod in mirno izražanje (drugačnih) mnenj, spreobrnili v nasilje, to pa je zahtevalo več poškodovanih policistk in policistov. Zato vse državljanke in državljane pozivamo, da se pri uveljavljanju svojih pravic ne poslužujejo nasilja, ker ravno nasilje onemogoča uveljavljanje pravic," so navedli.

Državljane kljub provokacijam oblasti pozvali k strpnosti

Dodali so, da se policisti zavedajo, "da nekateri predstavniki politične oblasti z nepremišljeno, neprimerno in žaljivo komunikacijo do drugačnih ali drugače mislečih izzivajo čustvene ali neracionalne reakcije ljudi". Zato so pozvali k strpnosti in izvajanju mirnih zbiranj, "ker so le takšna učinkovita pri nastavljanju ogledala političnim oblastem", so zapisali. Ob tem so dodali, da se sami proti odločitvam vlade in DZ, s katerimi se ne strinjajo, borijo trdo, a na praven in civilizacijski način.

Navedli so še, da razumejo, da javnost policiste dojema kot predstavnike oblasti, vendar so "policisti (le) državni uslužbenci in smo dolžni izvajati svoje naloge skladno z veljavnimi predpisi". Politični oblasti pa so sporočili, da policisti več kot očitno postajajo žrtve njenih neracionalnih in provokativnih mnenj in stališč, zato jo pozivajo k strpnemu, razumnemu in spoštljivemu izražanju mnenj in stališč ter spoštovanju raznolikosti državljanov.

"V nasprotnem namreč prispeva k ogrožanju notranje varnosti v državi in poškodbam policistk in policistov. Zato naj se ne 'igra' z našimi pravicami, preneha s kadrovskim izčrpavanjem, političnimi pritiski, z zmerjanjem in žaljenjem, in se obnaša državotvorno," je zapisal Cvetko. Oblastnike so pozvali tudi k obnovitvi socialnega partnerstva.

Olaj o "odlični klimi"

Nujno izvajanje policijskih nalog, ko gre na primer za varovanje življenj, osebne varnosti in premoženja ljudi, je prednostna zakonska dolžnost policije in izjema od odloka o upoštevanju PCT pogojev, je v današnji izjavi za javnost o sredinih protestih dejal generalni direktor policije Anton Olaj.

Sicer pa morajo po njegovem pojasnilu vladni odlok upoštevati. Uveljavljen je bil pred kratkim in pričakovali so nekaj uvajalnih težav, ki jih tudi odpravljajo. Resnejših pomislekov niso zasledili. Če jih bodo, bodo skladno s tem tudi ukrepali, je napovedal Olaj.

Ob tem je izrekel pohvalo vsem policistkam in policistov, ki so se glede na spremenjeno varnostno situacijo v sredo takoj odzvali. To po njegovih besedah kaže "na odlično stanje in klimo v moštvu policije". Kot je dejal, je sredino dogajanje na nek način tudi test, kako policija lahko in mora ravnati s ciljem, da zagotovi varnost ljudi in premoženja. "To smo postavili v ospredje," je dejal Olaj in dodal, da so policist prišli, odlično opravili svoje delo in jim zato gre vsa zahvala in pohvala.