Rumeni Jopič

Kontroverzni Purgar ni več na čelu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

B.K./STA
9. 9. 2021, 07.37
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 07.41
Deli članek:

Umaknil se je, da bi pomagal društvu.

STA
"Rumeni jopiči"

Vidnejši predstavnik rumenih jopičev Urban Purgar je odstopil kot predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Odstopno izjavo je objavil tudi na Twitterju, v njej pa je zapisal, da se je za ta korak odločil, ker se članstvo društva ni strinjalo z nekaterimi izjavami, ki jih je objavil na družbenem omrežju. Izstopil je tudi iz društva.

Purgar je v preteklih mesecih razburil javnost z nekaterimi objavami na Twitterju. Med drugim je 1. avgusta zapisal, da je vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler heroj, konec avgusta pa je na Twitterju objavil fotografijo domofona izpred doma neformalnega vodje petkovih protestnikov Jaše Jenulla in zraven zapisal: “Narod povejte, končam jst to po hitrem postopku?”

Purgar se sicer brani, da so določeni mediji te izjave vzeli iz konteksta in jih uporabili proti njemu in društvu. "Glede na to, da je delovanje društva v mojem interesu, saj sem mnenja, da lahko veliko doprinese slovenski družbi, ne želim, da medijski pogrom nad menoj vpliva na delovanje društva, člane društva in odnose med njimi in oblati njegovo ime," je zapisal. Verjame, da bo njegov naslednik opravljal delo z enakim zanosom, kot ga je sam.

Poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so sicer nedavno vložile zahtevo za sklic skupne nujne seje komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti in odbora DZ za kulturo. Na seji naj bi razpravljali o Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ima po oceni vlagateljev neupravičeno status kulturne organizacije v javnem interesu.

Pravna mreža za varstvo demokracije pa je 17. avgusta na vrhovno državno tožilstvo vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja omenjenega društva. Kot so pojasnili, zakon o društvih določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Prav tako zakon določa prepoved delovanja društva, kadar se ti nameni, cilji ali dejavnosti pojavijo pri že obstoječem društvu. V pravni mreži ocenjujejo, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka prepovedi.