Vladni semafor

Protokol PCT "na praktično vseh elementih družbe", glede zaprtja družbe se še usklajujejo

J.P.
4. 9. 2021, 09.12
Posodobljeno: 4. 9. 2021, 09.12
Deli članek:

Potrebnega bo še nekaj usklajevanja, več pa bo znano prihodnji teden.

Profimedia
Izpolnjevanje pogoja PCT

Stroka že več kot teden dni pripravlja semafor, katerega usklajevanje še ni zaključeno, je v informativni oddaji Odmevi pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Delo naj bi se nadaljevalo še v začetku prihodnjega tedna, je dodal, predstavili pa naj bi ga še isti teden.

Glavna usmeritev odloka je izvajanje PCT protokola, ki ga uvajajo »na praktično vseh elementih družbe«, je pojasnil v nadaljevanju. To pomeni, da ga uvajajo za določena delovna mesta in za uporabnike določenih storitev. Odlok sicer začne veljati v ponedeljek, a ga bodo izvajali cel teden, je še dejal in dodal, da bodo ljudje o spremembah obveščeni pravočasno.

Ob tem je poudaril, da je epidemija novega koronavirusa problem družbe in ne zdravstva, zato tak pristop.

Spregovoril je tudi o nošenju mask v šolah. Kot je dejal, naslednji teden na tem področju ne prinaša sprememb. Kar pa se tiče zaprtja družbe, ki je predvideno kot skrajni ukrep, odločevalci še niso povsem usklajeni. Kot je dejal minister za zdravje, si pristopi v tem pogledu po Evropi niso enotni. Eden od pogojev za zaprtje družbe je sicer zapolnjenih 150 intenzivnih postelj.

Poklukar je v Odmevih dejal še, da spremljajo debate o obveznem cepljenju za določene poklice. Če napredka v prihodnje ne bo, se bodo morali »soočiti s temi odzivi«.

Več o ukrepih bo torej znano prihodnji teden.

Strokovna skupina

Oglasila se je tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je pojasnila, da strokovna skupina predlaga širitev protokola PCT na vse gospodarske in negospodarske dejavnosti: ne le za tiste, pri katerih prihaja do stikov z zunanjimi ljudmi, temveč tudi za tiste, pri katerih prihaja do stikov le med sodelavci.

Spregovorila je tudi o tretjem oziroma poživitvenem odmerku. Ta je, kot je dejala, priporočen pol leta po polnem cepljenju. Potrebnega bo še nekaj načrtovanja, je pa dejala, da je cepiva dovolj.