Se obetajo spremembe?

Težko topništvo se je sestalo, vlada s strokovno skupino že pretresla ...

S.R.
26. 8. 2021, 11.18
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 12.31
Deli članek:

Delta različica, ki poganja trenutni val epidemije v Sloveniji, ne kaže znakov utrujenosti, vlada skupaj s strokovno skupino za covid-19 tako znova snuje načrte, kako se z njo v bližnji prihodnosti spopasti.

Twitter/Vlada RS
Pretresajo morebitne nadaljnje korake.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že včeraj napovedal, da bodo v teh dneh pripravili projekcije razvoja epidemije, ki jim bodo prilagodili tudi semafor ukrepov. Ta bo temeljil zlasti na podatkih o zasedenosti slovenskih bolnišnic.

»Vlada skupaj s strokovno skupino pretresa aktualno epidemiološko situacijo v Sloveniji in Evropi,« so danes sporočili prek Twitterja. S fotografij je razvidno, da so se za okroglo mizo že zbrali premier Janez Janša, minister Poklukar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19 Mateja Logar. Je skrajno desno na fotografiji videti tudi Jelka Kacina, državnega sekretarja in nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19?

Kakšnih tektonskih premikov si sicer glede na zadnje izjave danes še ne gre obetati, hkrati so v tvitu zapisali, da gre za pretresanje epidemiološke situacije in ne novih ukrepov. Po navedbah Logarjeve naj bi svetovalna skupina predlog novega semaforja sprejemala v ponedeljek. Med pretresanjem morebitnih sprememb bodo sicer upoštevali več kazalnikov, a je tudi Logarjeva potrdila, da so bolj kot število novih primerov okužbe ključni podatki o zasedenih bolniških posteljah. Morebitne spremembe naj bi šle predvsem v smeri razširitve zahtev po izpolnjevanju pogoja PCT in povečanja zahtevane pogostosti testiranja. Povečali bi zlasti frekvenco testiranja pri zaposlenih, ki se morajo trenutno testirati enkrat tedensko. Današnje »pretresanje« se je sicer že končalo, konjenica pa je prostor prepustila vladi, ki je začela 88. redno sejo.