Ostaja na Hrvaškem

Ropar Šerif upa, da policisti ne bodo izgubili službe

G.G./STA
26. 8. 2021, 11.53
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 11.56
Deli članek:

22-letni Šerif Hrustić naj bi imel na vesti rop zlatarne v Portorožu. Slaven je postal po pobegu.

PU zagrebačka
22-letni Šerif Hrustić

Zagrebški preiskovalni sodnik je določil pripor za 22-letnega Šerifa Hrustića, ki je minuli teden v Zagrebu pobegnil iz policijskega vozila in med begom napadel in poškodoval policista. Štiri dni se je uspešno izmikal, v noči na ponedeljek pa so ga prijeli na obrobju Zagreba.

Sodnik mu je v sredo zvečer odredil pripor zaradi nevarnosti pobega. Pred tem je hrvaško tožilstvo sporočilo, da je 22-letnik osumljen kaznivega dejanja uporabe sile proti uradni osebi, ker je preprečil policistom, da bi ga privedli na zaslišanje. Kot so pojasnili, je Hrustić policista z lisicami udaril v glavo, policistko pa s komolcem v ramo, nato pa pobegnil. V incidentu je policist utrpel lažje poškodbe.

Hrustić naj bi pobeg obžaloval, piše danes Večernji list. "Upam, da policisti, ki sem jim pobegnil, ne bodo dobili odpovedi," je izjavil med zaslišanjem na tožilstvu. Kaznivo dejanje uporabe sile proti uradni osebi bo Hrustića za zdaj "rešilo" pred izročitvijo Sloveniji, dodaja zagrebški časnik. Zahtevo za izročitev bodo namreč obravnavali šele, ko bo končan pravosodni postopek na Hrvaškem.

Kariera tatiča

Rop zlatarne pa ni Hrustićev edini greh. Pravzaprav gre za starega znanca mož v modrem. Mladenič je sicer končal sedem razredov osnovne šole in trdil, da z delom na gradbišču preživlja svoja otroka. Zadnjič je bil za zapahi od 11. decembra 2020 do 2. februarja letos. Od sredine leta 2019 do poletja lani je z dvema pajdašema v hrvaški prestolnici kradel mopede in kolesa, vlamljal v pisarne podjetij, iz katerih je ukradel gasilne aparate, motorno olje ter uro znamke Armani. Zaradi tatvin je bil obsojen na 11 mesecev zapora. Na sodišču je dejanja priznal, izrazil obžalovanje, sodišče mu je prisluhnilo in mu odredilo kazen z opravljanjem dela v splošno korist. 

Čez 20 dni se je zaradi grehov iz leta 2018 spet znašel na sodišču. Razlog? S sostorilci je v središču Zagreba - izpred kavarn, hostlov, srednjih šol, fakultet, ... - sunil več kot 20 koles. Sodnik mu je odredil enoletno zaporno kazen s preizkusno dobo štirih let.

Prav tako je s še dvema prijateljema sredi leta 2019 z izvijačem vlomil v več vozil, iz katerih so ukradli drago orodje. Hrustić je konec lanskega leta na sodišču priznal, da so ukradene predmete prodali in si zaslužek razdelili. "Del sem dal sestri, del sem zapravil za stvari za otroka," je takrat zatrdil in se spet posul s pepelom.