dirka po španiji

VIDEO: Roglič padel, rdečo majico prepustil Norvežanu

B.K./STA
24. 8. 2021, 18.06
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 18.07
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je danes načrtno prepustil rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji. Vseeno je na strmem zadnjem vzponu napadel tekmece, nato pa padel na spustu okoli 10 km pred ciljem.

Reuters
Primož Roglič

Razmerje med najmočnejšimi kolesarji se na Vuelti ni spremenilo. Rdečo majico je sicer oblekel ubežnik, Norvežan Odd Christian Eiking.

Šestindvajsetletni Norvežan (Intermarche-Wanty-Gobert) je ciljno črto po etapi od Roquetas de Marja do Rincon de la Victorie (189 km) prečkal kot peti, bil pa je del velike ubežne skupine 31 kolesarjev. V njej je bil najmočnejši Avstralec Michael Storer (Team DSM), ki je slavil drugo etapo na letošnji Vuelti, najboljši je bil že v sedmi preizkušnji.

"To je res neverjetno, še bolj kot v sedmi etapi. Dolgo smo se borili, da smo prišli v ubežno skupino. Toda ko se je vzpostavila, sem vedel, da moram napadati, če želim osvojiti etapo. Začutil sem svoj trenutek in upal na najboljše," je za organizatorje Vuelte dejal Storer, zmagovalec štirih dirk v poklicnem kolesarstvu.

V skupnem seštevku ima Eiking 58 sekund naskoka pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). "Majico smo kot ekipa vzeli že v tretji etapi, zato je vse to, kar se dogaja, le bonus. Ampak posebej zame res zelo prijeten bonus. Nisem ravno pričakoval, da bom tu sedel v rdeči majici. Potreboval bi pravi čudež z devetimi minutami zaostanka, da bi postal vodilni. Toda po radiu so mi ves čas govorili, da se prednost povečuje, zato sem vedel, da je rdeča majica mogoča," je po etapi dejal skupno vodilni Eiking, šele drugi Norvežan v rdeči majici v zgodovini Vuelte.

Tretji je ostal Roglič (Jumbo-Visma), ki je zaradi padca na spustu izgubil okoli 20 sekund naskoka z zadnjega vzpona. V cilj je prišel na 37. mestu, 11:49 minute za Storerjem.

"Brez padca bi bilo še malce bolje. Ni pa bilo tako slabo, je bilo kar nekaj akcije," je takoj po etapi medijem v izteku dejal 31-letni Roglič. Počutil se je dobro in poskusil z napadom. "Zakaj pa ne. Brez tveganja ni slave. Vseeno je veljalo poskusiti, le končalo se ni najbolje," je še pripomnil Kisovčan.

Zaradi padca tokrat ne pričakuje večjih težav. "Ni tako slabo, samo podrsal sem, zato bi moralo biti vse v redu," je po zdrsu na prašni cesti na spustu v dolino zaključil Roglič.

Zasavec za Eikingom v skupnem seštevku na tretjem mestu zaostaja 2:17 minute. Še naprej pa ima 28 sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom in 1:21 pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (oba Movistar). Šesti je v skupni razvrstitvi Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious), 1:42 za Rogličem.

Moštvo Jumbo-Visme se je danes odločilo, da bo znova prepustilo majico vodilnega in s tem razbremenilo tako Rogliča kot njegove moštvene kolege v drugem tednu Vuelte. Zahtevne etape prihajajo predvsem prihajajoči konec tedna in nato sredi naslednjega tedna.

Je pa Roglič v drugem delu zahtevnega odseka vzpona na Puerto de Almachar presenetljivo napadel in takoj razbil skupino favoritov. Slediti mu ni mogel nihče, še bolj od Masa, Lopeza in Haiga pa je začel zaostajati Bernal.

Na vrhu vzpona, ta je prišel okoli 15 km pred ciljem, je imel Roglič približno 20 sekund naskoka, sredi spusta pa mu je odneslo zadnje kolo, zaradi česar je pristal tik ob ograji. Mas, Lopez in Haig so ga ujeli in nato skupaj s še nekaterimi ostalimi kolesarji, ki so se pridružili na spustu, skupaj pripeljali v cilj.

Preostali Slovenci so varno prečkali ciljno črto. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil danes 51. (+13:03), v skupnem seštevku pa je ohranil 18. mesto (+11:49). Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta zaostala več kot 20 minut, v skupnem seštevku pa zasedata 132. oz 142. mesto z več kot uro in pol zaostanka za vodilnim.

V sredo bo na sporedu razgibana 11. etapa od Antequere do Valdepenas de Jaena (133,6 km). Teren je znova pisan na kožo ubežnikom, a ponuja tudi poligon za razlike med najboljšimi.