trn v peti SDS

Whatmough lahko zdaj predlaga razrešitev Manice Ambrožič

Mihael Korsika
24. 8. 2021, 18.40
Deli članek:

Po razrešitvi Natalije Gorščak je generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough začasno prevzel še vodenje Televizije Slovenija. Bo zdaj kot direktor TV Slovenija sebi kot generalnemu direktorju predlagal razrešitev odgovorne urednice informativnega programa Manice J. Ambrožič, ki je že dalj časa trn v peti SDS?

STA
Manica J. Ambrožič je vodenje informativnega programa prevzela pomladi leta 2018.

Miloš Ojdanič
Andrej Grah Whatmough je sam razrešil direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak

Vladi naklonjeni programski svetniki RTV Slovenija so konec januarja za novega generalnega direktorja izvolili dotedanjega predsednika nadzornega sveta nacionalne RTV-hiše Andreja Graha Whatmougha, ki prihaja iz kvote SMC.

Največja vladna stranka SDS obema medijema v državni lasti, Slovenski tiskovni agenciji in RTV Slovenija, že dlje očita neuravnoteženo poročanje. Vlada oziroma vladni urad za komuniciranje, ki ga vodi nekdanji prvi urednik Nove24 Uroš Urbanija, Slovenski tiskovni agenciji že 236 dni ni plačal računov za opravljanje javnega servisa, štiri mesece po tem, ko je Whatmough postal prvi mož RTV Slovenija, pa se je na Kolodvorski ulici začela kadrovska čistka.

Pomoč programskih svetnikov

Programski svetniki, ki so Whatmougha januarja izvolili, so prejšnji teden pripomogli k temu, da programski svet ni odločal o njegovem predlogu za razrešitev direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. Seja se ni niti začela, ker se je ni udeležilo dovolj programskih svetnikov, zato je lahko Whatmough 15 dni po vložitvi predloga sam odločal o njeni razrešitvi. Novemu generalnemu direktorju se je zelo mudilo, saj je redna seja programskega sveta sklicana za konec avgusta.

Po razrešitvi Gorščakove, ki se je prav tako potegovala za mesto generalne direktorice, je Whatmough začasno sam prevzel mesto direktorja TV Slovenija. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali bo Whatmough začasno vodenje izkoristil za razrešitev odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Manice J. Ambrožič? O imenovanju ali razrešitvi urednice oziroma urednika informativnega programa TV Slovenija namreč na predlog direktorja TV Slovenija odloča generalni direktor RTV Slovenija.

Dolgoletni očitki

Generalni direktor RTV Slovenija je pravni strokovnjak za davčno zakonodajo. Še preden je leta 2008 diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, je odprl svojo prevajalsko agencijo, ki je specializirana za prevode v in iz angleškega jezika, je zapisano na družbenem omrežju Linkedin.

Ambrožičeva je praktično od svojega imenovanja za odgovorno urednico informativnega programa tarča ostrih kritik, tako medijev blizu SDS kot predsednika stranke Janeza Janše. Ambrožičevo so nazadnje ostro napadli pred dvema mesecema, očitali so ji propalestinsko propagando in cenzuriranje izraelskega veleposlanika.

Ambrožičeva ni dovolila, da bi izraelski veleposlanik nastopil v Odmevih, medtem ko nasprotna, palestinska stran v oddaji ne bi imela svojega predstavnika. Pred zamenjavo oblasti so ji januarja lani očitali zavajanje pri navajanju podatkov iz raziskave javnega mnenja.

Nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle, ki ga je na to mesto imenovala prva vlada Janeza Janše, je avgusta lani na protikorupcijsko komisijo podal prijavo suma korupcije pri poslovanju RTV SLO. Tesni sorodnik Ambrožičeve je lastnik podjetja, ki poslovno sodeluje z nacionalko, a komisija ni ugotovila kršitev zakonodaje. V preteklosti je bila Ambrožičeva deležna tudi očitkov, da neutemeljeno zavrača popravke SDS.

Da bi lahko bila Ambrožičeva naslednja na seznamu kadrovskih zamenjav, je še pred nesklepčno sejo programskega sveta RTV Slovenija napovedal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. »@ManicaAmbrozic. Jutri je ponedeljek. A te je kaj strah? Kako kaj spanje? @RTV_Slovenija je pred premiki,« je v nedeljo zapisal na twitterju. Stranka SNS, ki ima tri poslance, je lani kot edina opozicijska poslanska skupina podpisala sporazuma o sodelovanju z vladno koalicijo. Njihovi poslanci redno podpirajo predloge vlade. Ambrožičeva je tvit kot grožnjo prijavila policiji.

Sašo Švigelj
Največja vladna stranka SDS nacionalni TV-hiši očita politično pristransko poročanje.

STA 236 dni brez plačila

Kadrovska čistka na javni radioteleviziji je očitno nadaljevanje vojne z mediji, ki jo je na vladni strani lani po prevzemu oblasti napovedal predsednik vlade in SDS Janez Janša. Vladni urad za komuniciranje tako že 236 dni ni plačal računov Slovenske tiskovne agencije za javni servis, s čimer krši zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, ki zapoveduje financiranje STA ne glede na sklenjeno pogodbo. Do zaustavitve financiranja je bila kritična tudi Evropska komisija.