Mihova ojstrica

Prezračevanje bo potekalo, ko bodo otroci v razredu. Tudi januarja, pri minusu.

Mihael Korsika
19. 8. 2021, 19.00
Deli članek:

Nemčija se je sredi oktobra lani, torej pred vrhuncem drugega vala epidemije, odločila, da bo investirala pol milijarde evrov v posodobitev prezračevalnega sistema v muzejih, gledališčih, na univerzah in v šolah. Kaj pa Slovenija?

Bobo
"Kaj je v tem času na področju prezračevanja v šolah naredila slovenska vlada?" se sprašuje Mihael Korsika.

Nemčija se je sredi oktobra lani, torej pred vrhuncem drugega vala epidemije, odločila, da bo investirala pol milijarde evrov v posodobitev prezračevalnega sistema v muzejih, gledališčih, na univerzah in v šolah. V ameriškem mestu Springfield (Massachusetts), ki je za polovico manjše od Ljubljane, so januarja letos za dober milijon evrov ventilacijske sisteme v šolah, občinskih, gasilskih in policijskih stavbah nadgradili s tehnologijo za uničevanje virusov. Skupno 55 poslopij. Kanada je aprila napovedala polmilijardno investicijo v ventilacijo šol v provinci Ontario.

Kaj je v tem času na področju prezračevanja v šolah naredila slovenska vlada? Šolska ministrica, ki brez dovoljenja Janševega medijskega ovčarja Urbanije ne sme niti nastopiti v medijih? Ničesar!

Šolska in športna ministrica Simona Kustec je pred četrtim valom epidemije odšla na Japonsko, kjer je z objavami na družbenih omrežjih, na račun uspehov slovenskih športnikov na olimpijskih igrah poskušala nabirati politične točke. Če pustimo ob strani, da ima država že leta mačehovski odnos do investicij v boljše razmere za športnike, so ravnatelji, učitelji, sindikati in starši v času njenega 14-dnevnega japonskega izleta čakali na navodila o poteku pouka v novem šolskem letu in tudi opozarjali na to.

Kustečeva je po prihodu iz dežele vzhajajočega sonca dobila dovoljenje za nastop in obelodanila ugotovitve slovenskih strokovnjakov. Strokovna skupina za covid pri ministrstvu za zdravje meni, da je za šolski in vrtčevski prostor ključno zdravo naravno prezračevanje?! Tako pravijo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja v šolah. Anticovid skupina so torej strokovnjaki za posredovanje priporočil drugih strokovnjakov, ki priporočajo tudi, naj vsaka vzgojno-izobraževalna ustanova pripravi načrt prezračevanja za posamezni prostor. Pri tem naj sodeluje strokovnjak tehnične stroke.

V tujini torej nadgrajujejo ventilacijo in investirajo v napredne sisteme za uničevanje virusov, medtem ko na sončni strani Alp stavimo vse na hišnika, ki bo določil, katera okna in vrata naj bodo odprta, da bo efekt prepiha zadovoljiv. Škoda, da se tako naprednega in vsekakor ekološkega sistema niso domislili v Nemčiji, Kanadi ali ZDA, saj bi privarčevali ogromno denarja. Morda je še čas, da zadevo patentiramo. Najbolje kar v Butalah.

S tem manevrom se v šolah ne bomo na pretkan način znebili le izjemno nalezljivega delta seva, temveč bo ta tudi prispeval k dvigu imunske odpornosti otrok. Ker se med odmori razredi ne smejo mešati med seboj, razen za odhod na stranišče, bo prezračevanje potekalo, ko bodo otroci v razredu. Tudi januarja, pri minusu.

Osnovnošolci bodo imeli na izbiro dve možnosti. Prvič, nekakšno zračno knajpanje, torej izpostavljenost telesa nizki in visoki temperaturi. Če pa bodo izbrali drugo možnost, bodo pozimi njihova standardna oprema gojzarji in dodatna oblačila za čas zračenja.

Svetovalna skupina je zdravstvenemu ministrstvu še predlagala, naj pripravi tehnične smernice in prioritete glede ustreznosti klimatskih naprav v šolah. Glede na hitrost državnih investicij, ki vključuje tudi neizbežne pritožbe na razpise, si lahko boljše klimatske razmere v šolah torej obetamo nekje okoli 25. vala.