Epilog afere Namibija

Mariborski zdravnik okužil paciente, a jo odnesel brez kazni

Primož Cirman/Tomaž Modic, Necenzurirano.si
19. 8. 2021, 18.00
Deli članek:

Mariborski zdravnik, ki je po vrnitvi iz Afrike v UKC Maribor okužen pregledoval paciente mimo čakalnih vrst, jo je odnesel brez kazni.

Google
Dr. Matjaž Voršič jo je odnesel brez kazni.
Afero so v UKC Maribor pometli pod preprogo, po nekaterih informacijah tudi zato, ker Voršič na svojem področju velja za enega najboljših kirurgov in se bojijo njegovega morebitnega odhoda. 

Nevrokirurga dr. Matjaža Voršiča, ki se je letos spomladi iz Namibije okužen vrnil na delo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, nato pa v svoji ordinaciji paciente pregledoval mimo čakalnih vrst, zaradi tega ne bo doletela nobena sankcija.

Na zdravstvenem inšpektoratu so po več kot petih mesecih zaključili postopek proti UKC Maribor. Na podlagi prejete prijave so preverjali, ali so v tamkajšnji ambulanti za nevrokirurgijo obravnavali paciente, ki niso bili vpisani na čakalni seznam – torej mimo čakalne vrste. Preiskava je potrdila nepravilnosti, so pojasnili na inšpektoratu. Ugotovili so, da je februarja do preskakovanja čakalnih vrst prišlo pri najmanj enem od Voršičevih pacientov. 

Kakšne so torej kazni? Edini, ki bo zaradi ugotovljenih nepravilnosti nosil finančne posledice, je UKC Maribor. Temu je inšpektorat izrekel 800 evrov globe. Zakonodaja mu sicer omogoča izrek kazni v razponu od 400 do 2100 evrov, še do 1000 evrov kazni pa bi lahko dobila odgovorna oseba, v tem primeru nekdanji prvi mož UKC Maribor Vojko Flis. Za primerjavo: UKC Maribor na leto ustvari 282 milijonov evrov prihodkov. Glede na to, da gre za javni zdravstveni zavod, ki se v celoti financira iz zdravstvene blagajne in državnega proračuna, bodo izrečeno globo v vsakem primeru pokrili zavarovanci oziroma davkoplačevalci. Proti Voršiču inšpektorat ni vodil postopka. 

Vrnil se je okužen in pregledoval paciente mimo vrste

To je tudi končni epilog afere, ki je v obdobju drugega vala epidemije covida-19 močno odmevala v javnosti. Čeprav so imeli po informacijah Necenzurirano.si v UKC Maribor podlago za sankcioniranje Voršiča, saj naj bi šlo za hujšo kršitev, se za to niso odločili. Afero so očitno raje pometli pod preprogo. Po nekaterih informacijah tudi zato, ker Voršič na svojem področju velja za enega najboljših kirurgov in se v UKC Maribor bojijo njegovega morebitnega odhoda.

Z vprašanji o tem, kako so ukrepali proti Voršiču in kaj so naredili, da se kršitve ne bi ponavljale, so se novinarji Necenzurirano.si že v ponedeljek obrnili na UKC Maribor, a njihovega odgovora niso prejeli.

Kot je znano, se je Voršič februarja letos, ko je Evropi grozil bolj nalezljivi južnoafriški sev novega koronavirusa, odpravil na zasebno potovanje v Namibijo, državo na jugozahodu Afrike. Šele naknadno je javnosti razkril, da je tam opravil tudi več zahtevnejših operacij hrbtenice, za kar ni imel dovoljenja delodajalca. Čeprav je že med potovanjem kazal vidne simptome okužbe, se je takoj vrnil na delo v UKC Maribor, kjer so ga zaradi slabega počutja testirali in pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

Google
Mariborski zdravnik je dopustoval v Namibiji, ki meji na Južno Afriko in kjer se je že mesece pred njegovim potovanjem začel širiti bolj nalezljivi južnoafriški sev.

Afera je (nehote) razkrila tudi enega največjih problemov slovenskega zdravstva – nedovoljeno preskakovanje čakalnih vrst. Voršič je namreč prvi dan, ko se je vrnil v ordinacijo, pregledal več pacientov, ki jih (še) ne bi smel. Nikoli se namreč niso vpisali na čakalni seznam, do pregleda so prišli mimo vrste. Šlo je za paciente, ki jih je Voršič večinoma operiral na Golniku, v zasebni ambulanti Kirurgije Bitenc. To je počel tudi v času drugega vala epidemije, ko so v UKC Maribor zdravnikom prepovedali opravljati delo drugje.

Teh pacientov Voršič ni vpisal v računalniško evidenco. Prav tako dejstva, da jih je pregledal, ni razkril enoti za obvladovanje bolnišničnih okužb. To je močno povečalo nevarnost širjenja okužb. V javnosti so se po nekaj dneh oglašali pacienti, ki so po pregledu v Voršičevi ambulanti zboleli in pri testiranju na covid-19 prejeli pozitivni izvid. Ti pacienti so skupaj z več drugimi, ki jih je brez vednosti UKC Maribor pregledal Voršič, za stik z okuženim zdravnikom izvedeli šele po tem, ko so na Necenzurirano.si konec februarja razkrili njegovo identiteto. Voršič se na njihova zaprosila za komentar nikoli ni odzval. 

Na operacijo čakajo več kot tri leta

Tudi sicer enemu najvplivnejših kirurgov v državi, ki naj bi operiral številne znane Slovence, v UKC Maribor ves čas dovoljujejo delo v drugih zdravstvenih ustanovah, ne da bi pri tem resneje preverjali, koliko ur je dejansko prisoten v UKC Maribor in koliko drugje. Tega ne počnejo kljub temu, da so čakalne dobe za operacije na hrbtenici pri Voršiču ene od najdaljših v državi.

Pacienti, ki čakajo na laminektomijo (kirurški poseg, pri katerem odstranijo del vretenca) po redni poti, bodo čakali najmanj leto dni, na operacijo zdrsa medvretenčne ploščice pa 244 dni, je razvidno iz dokumentov. Za primerjavo: čakalna doba po redni poti v zasebni Kirurgiji Bitenc, kjer je Voršič operiral tudi med drugim valom epidemije, je le 70 dni. Njen lastnik Marko Bitenc ima v Sloveniji edini koncesijo za operacije medvretenčnih ploščic.

UKC Maribor
Na operacijo hrbtenice v UKC Maribor čaka že več kot 450 ljudi, od tega večina dlje, kot znaša najdaljša po zakonu dopustna doba. Najdlje je treba čakati pri dr. Matjažu Voršiču.

Konec lanskega leta je na operacijo hrbtenice v UKC Maribor čakalo več kot 450 ljudi, od tega več kot dve tretjini nad zakonsko dopustno čakalno dobo. Te so se lani zaradi epidemije covida-19 še drastično podaljšale. Po informacijah Necenzurirano.si so velike razlike tudi med posameznimi kirurgi v UKC Maribor. Medtem ko imajo eni krajše čakalne dobe, je treba pri Voršiču na zahtevnejšo operacijo čakati tudi več kot tri leta. V UKC Maribor ima en operativni dan na teden, v katerem opravi od ene do največ štiri operacije.

Medtem ko je redno zaposlen v javni bolnišnici, kar mu omogoča vse pravice (dopust, regres, izobraževanje ...), za dodatni, honorarni zaslužek dela še v zasebnih ordinacijah doma in v tujini. Tam ga je – kot so zatrdili številni pacienti – veliko lažje dobiti. Tako ima po zadnjih podatkih soglasja za delo še pri petih zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti: pri Kirurgiji Bitenc, v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina, Termah Olimia, Termah Dobrna in lastnem podjetju Spondylos. Zadnje soglasje mu po naših podatkih omogoča tudi delo v drugih zasebnih ustanovah, za katere uradno nima soglasja delodajalca.

STA
Vojko Flis