Evakuacija

V Afganistanu ujeti trije Slovenci, na delu vojska

J.P./STA
16. 8. 2021, 14.28
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 14.32
Deli članek:

Sloveniji je iz Kabula uspelo evakuirati enega slovenskega državljana, tam ostajajo še trije.

Profimedia
Če so še pred enim mesecem ocenjevali, da bi lahko afganistanska vlada padla v roku 90 dni, se je to na koncu zgodilo v manj kot dveh tednih od prvega zavzetja prestolnice ene od provinc.

Trojica se nahaja v bližini letališča v Kabulu, kjer se vojska pripravlja in ureja njihovo evakuacijo, obrambnega ministra in predsednika NSi Mateja Tonina navaja STA. Tonin ni razkril informacij o njihovi identiteti in zakaj so v času nemirov bili v Afganistanu.

Afganistanski sodelavci

Kot je še povedal, je Slovenska vojska v Afganistanu sodelovala z italijansko, zato so prevajalce in drugo osebje najemali preko Italije. Afganistanski sodelavci slovenske vojske so že imeli možnost, da se skupaj s svojimi družinami umaknejo na varno skupaj z italijansko vojsko, kar da je velika večina izkoristila.

Nekateri so medtem upali na izboljšanje položaja in te možnosti niso izkoristili, zato so trenutno še v Afganistanu. Obrnili so se na Slovenijo, ki v zadnjih dnevih intenzivno ureja logistične podrobnosti, da bi jim omogočila varen umik iz države, medtem ko se stvari iz ure v uro spreminjajo.

"Naše sporočilo tem ljudem je, da jih ne bomo pustili samih, da bomo v Sloveniji izpeljali vse potrebne procese, da bomo zadeve tudi pravno uredili v zvezi z azilom in ostalimi stvarmi in ko bo primerno časovno okno in ko bomo imeli primerne logistične zmogljivosti, bomo tudi naredili premik najprej v eno drugih varnih držav, potem pa tudi naprej v Slovenijo," je še dejal Tonin.

Natančnih informacij o slovenskih sodelavcih v Afganistanu zaradi varnostnih razlogov ni želel razkriti, je pa zagotovil, da slovenska vojska pozna njihova imena, priimke, lokacijo in njihovo natančno število, ki naj ne bi bilo višje od 20.