Gasilci

Slovencem v Makedoniji ploskali in se od njih poslavljali s solzami v očeh

L.K.
16. 8. 2021, 11.59
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 12.02
Deli članek:

Severna Makedonija je Slovenijo za pomoč zaprosila 3. avgusta v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija je pomoč zagotovila že naslednji dan, najprej v obliki začasne sestave Civilne zaščite za gašenje gozdnih požarov, ki je štela 48 pripadnikov in 17 vozil.

Neja Pavlica
Skupinska fotografija druge odprave

Iz intervencije v Severni Makedoniji, kjer je lokalnim oblastem pomagala pri gašenju požarov, se je včeraj vrnila tudi druga ekipa slovenskih gasilcev.

Prva odprava, ki je pomagala pri gašenju požarov, se je v domovino vrnila že v četrtek. Ekipa je bila uspešna pri omejitvi požara na območju kraja Berovo, pred ognjenimi zublji so rešili štiri vasi. Novo ekipo, ki se je vrnila danes, pa je na terenu pričakalo bolj stabilno stanje. Prva ekipa je namreč požar že lokalizirala, ob njihovem odhodu pa je na območju kraja Berovo začelo deževati.

Kot je ob povratku povedal Janez Bordon, vodja druge odprave, so šli pomagat, "tako kot znamo. Imeli smo super ekipe, tako civilna zaščita kot gasilci so se izredno izkazali. Predhodnica je v bistvu naredila že glavnino dela, tako da nam je bilo iz operativnega vidika bistveno lažje".

Operativni vodja druge odprave v Severno Makedonijo Marko Adamič pa je dodal, da so se od njih poslavljali s solzami v očeh. "Požar je bil hujši od naših. Razlika z našimi je v tleh. Pri nas se velikokrat ponovi požar, tam pa so tla peščena, zato če se zalije, se požar ne ponovi kar tako. Večji poudarek je bil na tistih predelih, kjer je bil borov gozd, saj je tam možnost nastanka požarov večja," je pojasnil.

"Spet smo Slovenci dobro zapisani v Makedoniji. To kar doživiš tam, ko smo zaključevali z našo odpravo, so ljudje v gostilnah in ulicah vstajali in nam dobesedno ploskali in hupali z avti," je še dodal.