O nasledniku

Legendarni Nowitzki: Luka je pri 22 letih boljši, kot je sam bil kadarkoli

S.R.
3. 8. 2021, 09.13
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 15.46
Deli članek:

Luka Dončić v teksaškem klubu Dallas Mavericks velja za naslednika nekega drugega zvezdnika, ki se je pred desetletji iz Evrope za košarkarskim kruhom podal onkraj luže.

Reuters
Dirk Nowitzki in Luka Dončić

Govora je seveda o »nežnem velikanu« Dirku Nowitzkemu, legendarnemu Nemcu, ki je moral danes spremljati poraz svojih sonarodnjakov proti premočni Sloveniji. Tej je še enkrat več dirigiral izjemni Dončić.

Nowitzki je po poročanju nemškega časnika Spiegel nedavno priznal, da ob Dončićevem prihodu v Dallas ni bil prepričan, kako se bo ta odrezal v klubu, v katerem je sam preživel 21 izjemnih sezon, praktično celotno svojo kariero v ameriški NBA. Nowitzki, ki v klubu zdaj deluje kot posebni svetovalec, je namreč pojasnil, da Dončićev talent nikoli ni bil pod vprašajem, a da se je sam sprva vprašal, na katerem položaju bo igral? Je dovolj hiter in močan? Dončić ga je po lastnih besedah hitro postavil na realna tla, vsi dvomi pa so se kmalu razblinili.

Tri leta pozneje, danes nekaj minut pred začetkom četrtfinalnega obračuna, še preden sta se v dvorani zaslišali obe državni himni, je Nowitzki izjavil naslednje: »Trenutno je boljši od mene v mojih najboljših trenutkih kariere in neverjetno je, da je star komaj 22 let.«