Štore

Občina, kjer si mladi radi ustvarijo svoj dom

Zoran Franc
10. 7. 2021, 14.40
Posodobljeno: 10. 7. 2021, 14.43
Deli članek:

Občina Štore letos upravlja z rekordnim proračunom, investicij zato ne manjka, župan Miran Jurkošek pa je spregovoril tudi o turizmu v občini in načrtih v prihodnje.

Občina Štore
Župan občine Štoire Miran Jurkošek.

Potrdili ste rekordni proračun, ki znaša kar devet milijonov evrov. Katere so glavne investicije v kraju? Za kaj bo denar porabljen?

Res je, naš občinski svet je ta mesec potrdil rebalans proračuna, s katerim bo omogočenih več investicij. Urejamo knjižnico in občinske prostore. Letos bomo zgradili tudi kanalizacijo na odsekih Draga, Opoka in Spodnje Štore, naslednje leto pa nadaljujemo z izgradnjo na odsekih Štore–Pečovje, Razgledna ulica in Nad stolarno. Zalogaj je velik kar 1,9 milijona evrov, pri čemer bo delež evropskega in državnega sofinanciranja znašal 1,2 milijona evrov.

Največja investicija, ki se bo izvajala v naši občini v naslednjih dveh letih, je nedvomno izgradnja Športne dvorane Štore. Vrednost investicije znaša 3,5 milijona evrov brez DDV. Izvajalec je že pričel z deli.

Skozi Štore se bo do konca leta 2023 vila več kot štirikilometrska kolesarska pot Celje–Šentjur. Omogočila bo razvoj kolesarskega turizma, trajnostno mobilnost, predvsem pa večjo prometno varnost kolesarjev in boljšo kakovost življenja lokalnega prebivalstva.

Kje boste pridobili sredstva?

Za sofinanciranje izgradnje Športne dvorane Štore smo že pridobili odobritev s strani Eko sklada v višini 850 tisoč evrov, trudimo pa se pridobiti tudi druge vire sofinanciranja.

Nam lahko zaupate, katere načrte, poleg že omenjenih, želite uresničiti do konca mandata?

Načrtujemo še rekonstrukcijo ceste Moste−Zagaber, ureditev kotlovnice v osnovni šoli, fitnesa na prostem, intenzivno pripravljamo projektno dokumentacijo za štiri manjkajoče odseke pločnika od Štor do Prožinske vasi, za podvoz Prožinska vas ... Idej in volje nam ne manjka. Upam, da bo dovolj tudi sredstev.

Občina Štore
V občini Štore ne pozabijo na mlade.

Kako je z razvojem turizma in kulture v občini Štore?

Živimo v majhni občini, v kateri povezujemo turistične ponudnike. Na Svetini načrtujemo razširitev površin za rekreacijo, razmišljamo pa tudi o razglednem stolpu. Radi bi uredili turističnoinformacijski center in trgovinico spominkov, v stari šoli bi lahko uredili apartmaje ali prostor namenili katerim drugim vsebinam ...

Če govorimo o turizmu, kakšno promocijo ste imeli ob etapi dirke po Sloveniji 10. junija?

Naši občani so navijali in spodbujali kolesarje v Spodnjih Štorah, na Lipi in Svetini, kjer so skupaj s člani štorske in svetinske pihalne godbe poskrbeli za odlično vzdušje in promocijo naše občine. Tudi na televizijskem prenosu je bila zelo lepo prikazana Svetina, ena najlepših slovenskih gorskih vasi, naš ponos.

Kako je poskrbljeno za mlade?

Za družabno življenje mladih smo poskrbeli z obnovo celotnega športnega parka na Lipi, z novim modernim baliniščem, izgradnjo športnega igrišča pri osnovni šoli, postavili pa smo tudi več otroških igral na območju celotne občine. Na mladih svet stoji in v občini smo veseli, da si mladi tu radi ustvarijo dom.