Višegrajski obisk

Orban pravi, da imamo srečo, ker je predsednik Janša

R.T.
9. 7. 2021, 14.00
Posodobljeno: 9. 7. 2021, 14.08
Deli članek:

V Sloveniji se mudita goreča zaveznika vlade Janeza Janše, madžarski premier Viktor Orban in poljski premier Mateusz Morawiecki.

Bobo
Viktor Orban je pohvalil kolega Janeza Janšo.

Janša gosti kolega iz višegrajske četverice, Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske. »Imamo srečo, da v tem času ravno Slovenija predseduje Svetu EU in da je predsednik Janez Janša je ostal skromen madžarski premier Viktor Orban. Nanizal je pomembna vprašanja, s katerimi se mora ukvarjati EU: migracije, okrevanje gospodarstva, varnost in širitev trgov. »Sodelovanje srednjeevropskih držav ni teorija, ampak je praktična realnost, vse tukaj prisotne države smo v času epidemije zgledno pomagale druga drugi,« še razmišlja Orban.

Kaj je povedal poljski premier Mateusz Morawiecki? »Braniti moramo svoje zunanje meje. Načrt, ki ga je predstavil slovenski predsednik vlade bo krepil tudi vlogo suverenih držav, proti centralizaciji. Več časa moramo posvetiti tudi boju proti kibernetskim napadom. Pogosto slišimo glasove, da smo samo kmetje na šahovnici EU, zato moramo biti glasni in moramo nasprotovati centralizaciji. V naših državah dobro vemo, kaj pomeni prekomerna centralizacija.«

Bobo
Viktor Orban in Janez Janša