Imunski odziv

Kombinacija cepiv AstraZenece in Pfizerja se je izkazala za učinkovito

S.R.
29. 6. 2021, 07.22
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 10.01
Deli članek:

Nekatere evropske države po težavah s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca svojim državljanom že ponujajo alternative. Ena je ta, da cepljenim z vektorskim cepivom AstraZenece za drugi odmerek ponudijo mRNA cepivo Pfizer.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kombinacija prvega odmerka AstraZenece in drugega odmerka cepiva podjetja Pfizer štiri tedne pozneje se je po podatkih zadnje študije Univerze Oxford izkazala za učinkovito. Kot so včeraj pojasnili na univerzi, je odziv imunskega v tem primeru še boljši, kot če bi posameznik v skladu z uveljavljeno prakso prejel dva odmerka cepiva AstraZenece. Avtorji študije, poimenovane Com-COV, so namreč proučevali kombiniranje cepiv AstraZenece in Pfizerja ter ugotovili, da telo ne glede na vrstni red odmerkov proizvede veliko količino protiteles proti zloglasnemu S-proteinu, s katerim se ponaša virus sars-cov-2.

Kot je pojasnil glavni avtor študije Matthew Snape z Univerze Oxford, bi njihove ugotovitve sicer lahko omogočile prilagajanje strategije cepljenja, a je hkrati priznal, da je bil vzorec v študiji premajhen, da bi se lahko zgolj na podlagi teh ugotovitev odločili za radikalno spremembo klinično potrjene strategije, v skladu s katero so cepiva registrirana. »Vsekakor je vzpodbudno, da je v primeru kombinacije cepiv odziv protiteles in limfocitov T videti dober. A menim, da mora standardna strategija ostati, razen če za spremembo, ki potrjeno deluje, obstaja zelo dober razlog, « je izpostavil Snape.

Izsledki študije sicer kažejo, da je bil z vidika protiteles odziv imunskega sistema najboljši v primeru dveh odmerkov cepiva Pfizer, medtem ko je bil odziv v primeru kombinacije cepiv boljši kot v primeru dveh odmerkov cepiva AstraZenece. Kar zadeva zgolj kombinacijo obeh cepiv, je bil tako v primeru protiteles kot v primeru limfocitov T odziv boljši, ko je prvemu odmerku z AstraZeneco sledil drugi odmerek Pfizerja in ne obratno. V študijo je bilo vključenih 830 oseb, razmik med obema odmerkoma pa je bil štiri tedne. Raziskovalci sicer proučujejo tudi učinkovitost kombinacije obeh cepiv v primeru 12-tedenskega razmika, a izsledki zaenkrat še niso znani. Znano je sicer, da je cepivo AstraZeneca bolj učinkovito, ko je razmik med obema odmerkoma nekoliko daljši.