blokada držav

Vladna gonja proti nevladnikom bi utegnila Slovenijo stati 34 milijonov evrov

B.K./STA
28. 6. 2021, 13.34
Posodobljeno: 28. 6. 2021, 14.24
Deli članek:

Sredstva za blažitev podnebnih sprememb bi države donatorke utegnile blokirati.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sloveniji zaradi ravnanja službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko grozi blokada 34 milijonov evrov, ki jih državi za blažitev podnebnih sprememb in krepitev izobraževanja namenjajo Norveška, Islandija in Lihtenštajn, opozarjajo v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Vladna služba je 14. maja objavila dva javna razpisa za razdelitev sredstev, ki jih Sloveniji namenjajo omenjene država, pri tem pa je “tik pred objavo razpisov vnesla dodatne, diskriminatorne pogoje za nevladne organizacije”. To je vladna služba storila “brez vednosti držav donatoric, potem ko so države donatorice že potrdile besedili razpisov.” Ker je vladna služba s tem kršiča pogodbo med državami donatoricami in Slovenijo, da “v razpisih ne sme biti nobenih pogojev, ki niso bili že prej predvideni in usklajeni z donatoricami,” zdaj grozi blokada sredstev.

Pravila, ki jih je vlada tik pred zdajci spremenila, so, da lahko društva na razpisih sodelujejo le, če imajo najmanj 50 aktivnih članov, zasebni zavodi pa lahko sodelujejo le, če imajo v tekočem in v zadnjih dveh preteklih koledarskih letih ves čas zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in s strokovno izobrazbo sedme ravni.

Cilj dodatnih pogojev je po mnenju centra le eden, in sicer preprečiti nevladnikom sodelovanje na javnih razpisih. S tem se strinja tudi norveška ambasadorka na Madžarskem Trina Skymoen, ki je že dejala, da so dodatni pogoji, ki jih je vlada vnesla po potrditvi besedila razpisov “absolutno nesprejemljivi”.

Blokada sredstev držav donatoric se sicer ne bi zgodila prvič, sredstva so namreč leta 2014 blokirale že Madžarski, prav tako zaradi izključevanja nevladnih organizacij.