Slovenija

Radio 1 po 14 letih še vedno ne bo smel biti slišen v Ajdovščini

N.N.
21. 6. 2021, 14.07
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 16.00
Deli članek:

V uredništvu Radia 1 so se na absurdno dogajanje na svetu za radiodifuzijo odzvali v izjavi za javnost, pod katero se je podpisal direktor Tomaž Čop.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so pojasnili v uredništvu Radia 1, je Svet za radiodifuzijo (SRDF) pod vodstvom Aleša Lipičnika (SMC) na svoji seji v četrtek 17. junija odločil, da »Radio 1 po 14 letih še vedno ne bo smel biti slišen v Ajdovščini.« Spomnimo, svet pred tem, natančneje na svoji 45. seji z dne 21. januarja letos, sprejel in potrdil kriterije, ki po novem določajo, da je, kot so pri Radiu 1 zapisali v izjavi za javnost, »Radio 1 kadrovsko najslabši (najmanj usposobljen) radio v Sloveniji.« Posledica tega je med drugim tudi ta, da Radio 1 do nadaljnjega ne bo več mogel dobiti frekvenc za območja, kjer ni slišen. »Prebivalci Ajdovščine zaradi te odločitve SRDF do nadaljnjega ne bodo mogli poslušati Radia 1 preko analognih frekvenc,« so še zapisali v uredništvu, kjer dejanje sveta za radiodifuzijo razumejo kot »najhujšo obliko cenzure, s katero želi SRDF onemogočiti, da bi bil Radio 1 dostopen tudi tistim državljanom, ki ga danes še ne morejo poslušati.«

V izjavi za javnost so še navedli, da Radio 1 trenutno »še vedno ne doseže več kot 30 odstotkov območja Slovenije. Digitalni DAB sprejemnik ima še vedno manj kot 10 odstotkov populacije, zato so analogne frekvence ključne za poslušanost radijskih programov.« V uredništvu tako menijo, da »takšna odločitev organa, kot je SRDF, pomeni nedopusten pritisk na neodvisen medij.« Zaposleni na Radiu 1 so nad tem, da je »strokovni organ podlegel političnim interesom in sprejel tako nerazumno in nezakonito odločitev,« zgroženi in zaskrbljeni.

Nesposobnost?

Kot so nadalje poudarili, ima Radio 1 med vsemi komercialnimi radiji v Sloveniji največ zaposlenih in največjo ekipo sodelavcev, ki ustvarjajo radijske vsebine. Hkrati je bil Radio 1 raziskavah Mediane in Ninamedie v letu 2020 najbolj poslušan radio v Sloveniji. Izpostavili so še jutranji radijski program z Denisom Avdičem, ki nastaja s pomočjo številčne ekipe, ki se vsak dan trudi pripravljati zanimive in zabavne vsebine. »Da ekipa Radia 1 dela dobro, potrjuje tudi visok odziv na družbenih omrežjih, kjer ima Radio 1 več kot 300.000 sledilcev,« so zapisali ter opomnili tudi na dejstvo, da se je »ta mesec zaključila akcija 'Deželak junak', v kateri so zaposleni Radia 1 in sodelavci skupaj s poslušalci v desetih dneh zbrali več kot 800.000 EUR, kar bo več kot 2.500 otrokom iz socialno šibkih družin omogočilo letovanje na morju.« Menijo, da če bi bila ekipa Radia 1 najmanj usposobljena, kot ocenjuje SRDF, take akcije sploh ne bi uspela izpeljati. »Napisati kriterije, ki ekipo Radia 1 etiketirajo za najbolj nesposobno v državi, je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem in ne le Radiu 1,« so poudarili.

Doživeli so topel sprejem

Ekipa Radia 1 je med akcijo Deželak junak ravno v Ajdovščini doživela enega najbolj toplih sprejemov, a prebivalci Ajdovščine po absurdni odločitvi sveta Radia 1 nimajo več pravice poslušati. V uredništvu sicer priznavajo, da se Radio 1 v svoji satiri obregne tudi ob trenutno vlado, zato odločitev SRDF pod vodstvom predsednika Aleša Lipičnika iz stranke SMC razumejo kot kazen, ker si »dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti. Zaradi šaljivega videa o ministru, ki poskuša mamo prepeljati na Hrvaško (video je imel več kot 2 milijona ogledov), smo bili deležni številnih pritiskov in groženj.«

V izjavi za javnost so za konec razkrili še, da so predlog predsednika Lipičnika, da se »Radio 1 klasificira kot kadrovsko nesposoben radio,« podprli tudi naslednji člani SRDF: Gorazd Škrabar (SMC), Jure Godler (SMC), Mitja Kregar (SMC), Rok Tomažinčič (SMC) in Samo Šter (Desus).

»S tem, ko je SRDF razglasili Radio 1 za kadrovsko najslabši radio v državi, je Radiu 1 do nadaljnjega onemogočeno sodelovanje na razpisih za nove frekvence,« so še zapisali pri Radiu 1, kjer to potezo razumejo tudi kot svarilo vsem ostalim radiem, kaj jih čaka, če ne bodo »poslušni«. »Menimo, da je izredno nevarno za neodvisnost slovenskih medijev, če bo SRDF postal orodje za kaznovanje v rokah trenutne politike,« so zaključili.