Odloki

Odprta kuhna ostaja zaprta

B.K.
19. 5. 2021, 13.01
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 13.03
Deli članek:

Nič še ne bo s priljubljenimi petkovimi dogodki na ljubljanski tržnici. Odloki organizatorjem namreč še vedno ne dovoljujejo organizacije dogodka.

Odprta kuhna
Takole je bilo v predkoronskih časih.

Čeprav so organizatorji priljubljene kulinarične tržnice Odprta kuhna, ki je v predkoronskih časih obratovala ob petkih, pred časom napovedali, da se bo dogodek nadaljeval v petek, 21. maja, so danes sporočili, da jim vladni odloki za omejevanje šrijenja novega koronavirusa, še vedno prepovedujejo organizacijo dogodka.

»Žal smo zaradi še vedno veljavnega odloka, ki prepoveduje uživanje hrane in pijač v bližini prevzemnega mesta, dobili rdečo luč, zato moramo otvoritev ponovno prestaviti,« je v sporočilu za javnost pojasnila soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy. Dogodek, ki je v preteklosti privabljal ne le številne gurmane temveč tudi poglede svetovnih medijev, je odpoveda. Organizatorji so zato morali več kot 40 partnerjev iz gostinstva, ki je med epidemijo že tako nosilo največje breme v gospodarstvu, obvestiti, da Odprte kuhinje ta petek še ne bo.

Lahko poješ sladoled pri Prešernovem spomeniku, ne pa šmorna na Pogačarjevem trgu

Organizatorjem logika za prepovedjo ni jasna. »Lahko nakupujemo v nakupovalnih centrih, lahko gremo v restavracijo, lahko se sprehajamo po tržnicah, lahko gremo celo v galerijo, kino in gledališče ali navijamo na športnem dogodku, a hrane si sami ne smemo odnesti do mize in je še vedno ne smemo pojesti na javni površini v bližini prevzemnega mesta. Povedano še drugače: lahko kupiš sladoled na Tromostovju in ga poješ sedeč na Prešernovem spomeniku, ne smeš pa kupiti šmorna na Odprti kuhni in ga pojesti na Pogačarjevem trgu sedeč za mizo, ki je vestno razkužena in postavljena na predpisani in varni razdalji.«

Natančnih informacij o tem, kdaj naj bi se omejitve sprostile, organizatorji nimajo, a so glede na dober epidemiološki trend optimistični, lačni javnosti pa sporočajo, da bodo z organizacijo dogodka začeli takoj, ko bo to mogoče.