odprtih veliko vprašanj

Številni gorenjski hoteli vrat ne bodo odprli: "Pod takimi pogoji ne moremo delati"

A.S./STA
25. 4. 2021, 09.37
Posodobljeno: 25. 4. 2021, 09.37
Deli članek:

Čeprav lahko turistični ponudniki prihodnji teden odprejo svoje nastanitvene obrate, pa se številni na Gorenjskem za to možnost zaenkrat ne bodo odločili.

Bohinj Eco Hotel
Bohinj Eco Hotel

Za večje hotele je pereča omejitev, da lahko odprejo le 30 sob. Kot je za STA povedal vodja Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, ima vsak hotel velike fiksne stroške in če ni zasedena vsaj polovica hotelskih kapacitet, ustvarja izgubo. Zato odprtje največjega bohinjskega hotela, ki ima 102 sobi, v obstoječih razmerah zagotovo ni rentabilna. "Naš cilj je, da se prebijemo do glavne sezone z velikim upanjem, da bo ta dobra," je dejal Čokl. Sprva so se, kot je povedal, bali, da bo letošnje leto podobno lanskemu, sedaj pa si že želijo, da bi bilo vsaj takšno kot lansko. "Pomlad je praktično izgubljena. Poleti bodo turistični boni, ampak kaže, da jih bodo ljudje koristili v manjši meri kot lani, saj je med tistimi, ki jih še imajo, verjetno veliko takih, ki si ne bodo mogli privoščiti niti vožnje, po drugi strani pa takih, ki kljub bonom ne nameravajo dopustovati v Sloveniji," razmišlja Čokl, ki vodi tudi bližnji butični hotel Sunrose 7 z 18 sobami.

Ob napovedi odprtja turističnih namestitev je računal, da bodo vsaj Sunrose 7 prihodnji teden lahko zagnali, vendar se je zapletlo zaradi omejitve pri strežbi hrane. Ker je Gorenjska epidemiološko v oranžni fazi, notranjosti restavracije ne smejo odpreti, pa tudi če bi jo lahko, bi glede na omejeno kapaciteto lahko sprejela le dva gosta hkrati. Tako jim preostane le strežba v sobah ali na terasi. "Imamo sicer veliko teraso, ampak nam trenutno nič ne pomaga, ker je še hladno in nihče ne bo jedel zajtrka pri šestih stopinjah Celzija," je izpostavil Čokl. "Pod takimi pogoji zaenkrat ne moremo delati," je ocenil. Tako bo, kot kaže, tudi hotel Sunrose 7 zaenkrat ostal zaprt za vse, razen za poslovne goste, ki zakupijo celoten hotel. Za čas prvomajskih praznikov sicer imajo nekaj povpraševanja s strani individualnih slovenskih gostov. Veseli pa bi bili, da bi lahko delali vsaj med majskimi vikendi, saj med tednom že pred epidemijo v spomladanskih mesecih v Bohinju ni bilo slovenskih, temveč le tuji gostje, ki jih letos zaradi pandemije ni. Nekateri pa že povprašujejo po rezervacijah za poletje.

Čakanje na višje temperature

Rezervacije prejemajo tudi v Art hotelu Kristal v Bohinju, kjer imajo 30 sob in kjer kaže, da bodo imeli julija in avgusta kar nekaj dela, zelo pa jih skrbi, kako bo potem naprej. Hotela zaenkrat tudi oni zaradi omejitve pri strežbi hrane še ne nameravajo odpreti. "Počakali bomo na višje temperature ali na omilitev ukrepov," so pojasnili za STA.

Drugače je v družinskem Hotelu Kotnik s 15 sobami v središču Kranjske Gore, kjer nameravajo prihodnji teden odpreti sobe, najprej pa morajo opraviti še čiščenje pred ponovnim zagonom. Že prejšnji teden so odprli tudi picerijo za strežbo na terasi. "Mi smo tako ali tako tu in če bo prihodnji teden kdo prišel, bo soba zanj pripravljena," so pojasnili.

Sobe za goste bodo na voljo tudi v Gostišču Uh v Ratečah, kjer imajo nad restavracijo pet sob. Kot je pojasnila vodja gostišča Sonja Kavalar, že ves čas nudijo hrano za prevzem. Ker je v Planici še zelo mraz in se jutranje temperature gibljejo pod ničlo, ta teden teras še niso odprli. Prihodnji teden Kavalarjeva računa, da bodo sočasno odprli tako gostinski kot nastanitveni del. Kar se tiče strežbe, je pojasnila, da bodo goste, če bo treba, postregli v sobah. Kot je izpostavila, se je treba prilagoditi situaciji in pogojem, četudi je vsaka sprememba na začetku težka. "Turistično osebje tako dolgih počitnic verjetno ne bo imelo nikdar več. Spočili smo se in sedaj začenjamo z novo energijo," je izpostavila Kavalarjeva.

Odprtih še veliko vprašanj

Večje zadržke do omejitev, ki spremljajo ponoven začetek obratovanja, ima medtem Marcela Klofutar, ki vodi Vilo Podvin ter Linhart hotel & bistro v Radovljici, kjer še naprej delajo le za razvoz oziroma prevzem hrane ter za poslovne goste. "Mi si bomo vzeli nekaj več časa in smo kar sami določili, kdaj bomo odprli," je povedala in pojasnila, da bo Linhart, kjer imajo 10 sob in bistro, vrata odprl 11., Vila Podvin s sedmimi sobami in restavracijo pa 12. maja."Do takrat bomo usposobili ljudi in se pripravili, kot je treba. Naši lokali so na precej visokem nivoju in se ne moremo odpirati kar z danes na jutri nekaj na pol," je dejala Klofutarjeva, ki upa, da se bodo do napovedanih datumov odprtja zadeve že normalizirale. Ob tem je opozorila na nekatere po njenem mnenju nerazumne omejitve in ukrepe, med njimi to, da lahko poslovne goste netestirano osebje streže v notranjih prostorih, običajnega gosta pa lahko postrežejo samo zunaj in še to le testirano osebje. Glede preverjanja negativnih testov na covid-19 pri hotelskih gostih pa je izpostavila problem poseganja v zasebnost. "Tu je odprtih še veliko vprašanj," je dejala.