Slovenija

Državni zbor ni podprl združitve regulatorjev v dve agenciji

B.K./STA
23. 4. 2021, 21.32
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 22.03
Deli članek:

Poslanci so vladni načrt o združitvi regulatorjev zavrnili.

STA

Poslanci so vladnemu predlogu o združitvi osmih regulatorjev v dve agenciji po prvi obravnavi prižgali rdečo luč, s čimer je zakon končal parlamentarno pot. Večji del opozicije je vladi očital, da si želi z združitvijo podrediti doslej neodvisne nadzorne institucije. Za je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 46.

Predlog je predvideval združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, Javne agencije RS za varstvo konkurence, Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Opravljala bi naloge na področju trga z energijo, elektronskih komunikacij, poštnih storitev, medijev in avdiovizualnih storitev, prometa, zagotavljanja varstva konkurence in varstva potrošnikov. Nanjo bi se tako prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa je želela vlada združiti v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Ta bi opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev.