učenci in dijaki

FOTO: Tako bo potekalo samotestiranje v šolah

B.K.
13. 4. 2021, 11.40
Posodobljeno: 13. 4. 2021, 13.11
Deli članek:

Dijaki se bodo samotestirali že v petek.

Reuters
Samotestiranje dijakov na srednji šoli v Angliji.

Ministrstvo za zdravje uvaja projekt prostovoljnega samotestiranja za učence zadnje triade osnovnih šol in dijake srednjih šol. Slednji se bodo prvič testirali že ta petek, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Učenci tretje triade bodo s samotestiranjem pričeli takoj po prvomajskih počitnicah.

Vlada RS
Uporabljeni bodo verificirani testi z občutljivostjo 96 odstotkov in specifičnostjo 97 odstotkov.

Vlada RS
Učenci s paličico sežejo dva do tri centimetre globoko v nos in si vzamejo bris.

Vlada RS
Bris z reagentom je potrebno kapniti na testno ploščico in počakati na rezultat.

Vlada RS
Vsak pozitiven rezultat bo potrebno potrditi še s PCR testom.

Namen projekta je po besedah Vindišarja vzpostavitev varnega okolja v šolah in zagotavljanje pravočasne identifikacije okuženih. Redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT) namreč dokazano zmanjšuje število okužb, ta način testiranja pa ima kar nekaj prednosti. Med drugim je enostaven, učenec si namreč sam odvzame bris iz nosu, test je možno ponavljati, rezultati pa so na voljo že v 15 minutah.

Testiranje bo prostovoljno in brezplačno, uporabljeni pa bodo verificirani testi z občutljivostjo 96 odstotkov in specifičnostjo 97 odstotkov. Testiranje bodo izvajali na šolah, v dovolj velikih prostorih, kjer bo zagotovljena razdalja dveh metrov in ustrezno prezračevanje.

Ob tem je sekretar še opozoril, da pričakujejo tudi “določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih”. Vsak pozitiven hitri test v tem projektu bo zato na koncu potrjen še s standardnim PCR testom. Testiranje se bo izvajalo enkrat tedensko, prvič že ta petek, nato pa vsak ponedeljek.

Ministrstvo je ob tem zagotovilo tudi svetovalno klicno številko, kjer se bodo starši, učitelji in učenci nanjo obrnili za vse potrebne informacije.

Projekt podpira tudi Komisija RS za medicinsko etiko, ki je tovrstno testiranje označila za enostavno, neagresivno in učinkovito.

Testiranje bo zavoljo verodostojnosti opravljeno v šolskih prostorih.

Ključno, da se otroci vrnejo v šole

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn je ob tem ocenil, da je glede na duševne stiske otrok in mladostnikov, s katerimi se na kliniki vsakodnevno srečujejo, v tem trenutku ključno, da se otroci vrnejo v šole in izobraževanje poteka na klasičen način. To pa mora potekati na varen način, po njegovem mnenju je samotestiranje korak v pravo smer, poroča STA.

Test, ki ga bodo uporabljal pri samotestiranju šolarji, so preverili tudi na pediatrični kliniki in je po Pokornovih navedbah varen, primeren, pravilno pa ga ob nadzoru odrasle osebe lahko izvede tudi šestleten otrok. V primerjavi s hitrimi antigenskimi testi, kjer gre za bris nosnožrelnega prostora, je tak test tudi neprimerno bolj prijeten in primerljiv z vrtanjem po nosu, je še dodal Pokorn.