v najboljših rokah

Tande zapustil oddelek intenzivne nege

A.S./STA
31. 3. 2021, 14.28
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 14.44
Deli članek:

Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki je na finalu svetovnega pokala minuli teden v Planici grdo padel na letalnici bratov Gorišek, je danes zapustil oddelek intenzivne nege, poroča norveška televizija NRK. Tandeja bodo premestili na travmatološki oddelek ljubljanskega kliničnega centra.

Reuters
Hud padec Norvežana Tandeja v Planici.

Tandeja, ki je v četrtek v poskusni seriji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici grdo padel, so v ponedeljek prebudili iz umetne kome in je že komuniciral z najbližjimi.

"Daniel se je ponoči zbudil in že govoril z dekletom in mamo. Hvala vsem fantastičnim ljudem v Planici, ki so ga nemudoma oskrbeli, UKC Ljubljana in Tomiju Trbovcu (tiskovni predstavnik SZS, op. STA)," je 52-letni vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen v ponedeljek zapisal na Twitterju.

Profimedia
Daniel Andre Tande v Planici

Kot je kasneje potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas, so Tandeja lahko odklopili z respiratorja in vse je potekalo brez težav. Danes zjutraj pa je Brathen za NRK potrdil, da bodo 27-letnega skakalca premestili z oddelka za intenzivno nego na travmatološki oddelek UKC Ljubljana. "Menim, da je skakalec v najboljših rokah. Vesel sem, da je zaupanje med norveško in slovensko medicinsko stroko na najvišji ravni," je dejal Brathen v intervjuju za Norveško tiskovno agencijo (NTB).

Danes ali v četrtek bodo norveški in slovenski zdravniki skupaj z zavarovalnico razpravljali o tem, kako bi Tandeja prepeljali na Norveško.

"A pred tem bomo dodobra pretehtali razloge za in proti. Prevoza domov se bomo lotili z največjo previdnostjo. Četudi Daniel dobro napreduje, ne smemo pozabiti, da je utrpel hud udarec. Stres potovanja domov je lahko tudi prevelik," je opozoril Brathen.