začudeni ali celo zgroženi

Logarjeva potrdila, da strokovna skupina ni predlagala nošenja mask na prostem

A.S.
31. 3. 2021, 14.04
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 14.22
Deli članek:

Stroka v nedeljo ni predlagala obveznega nošenja mask na prostem, vlada pa ta ukrep vseeno uvedla.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z zaostritvijo urepov med 1. in 12. aprilom se na mizo vrača tudi eden najbolj osovraženih ukrepov. To je obvezno nošenje zaščitne maske na prostem. 

Včeraj pa je za necenzurirano.si vodja vladne strokovne komisije Mateja Logar dejala, da o maskah na sestanku strokovne skupine ni bilo nobene posebne razprave.  Že pred tem je več virov za necenzurirano.si zatrdilo, da nihče od članov strokovne skupine ni predlagal uvedbe med ljudmi precej osovraženega ukrepa. Na vprašanje, zakaj je vlada ta ukrep potemtakem sploh sprejela, je Logarjeva odgovorila, da je šlo za odločitev vlade: "Naša skupina ne sprejema nobenega ukrepa. Vladi smo predlagali zaprtje države. Odločitve o posameznih ukrepih pa sprejema vlada".

Po informacijah portala je bilo več članov strokovne skupine po uvedbi omenjenega ukrepa odkrito začudenih ali celo zgroženih. Posamezni člani skupine so  želeli, da bi bile maske na prostem obvezne le tam, kjer ni mogoče vzdrževati najmanj meter in pol razdalje do oseb, ki niso iz istega gospodinjstva, kar pa Logarjeva ni želela potrditi. 

Da je vlada sprejela ukrep, ne da bi predhodno prejela priporočilo stroke, ni prvič. Portal necenzuirano.si je že decembra poročal, da strokovna skupina jeseni, pod vodstvom Bojane Beović, nikoli ni predlagala uvedbe policijske ure, omejitve gibanja ljudi na občine, zaprtja javnega prometa in odprtja cerkva, kar je bilo razvidno iz zapisnikov sej, ki so jih po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od ministrstva za zdravje.