Vabilo na pogovor

Alenka Bratušek zavrnila Boruta Pahorja

L.K./STA
26. 3. 2021, 19.45
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 19.48
Deli članek:

V predsednikovem uradu so pojasnili, da je namen sestanka izmenjati stališča o predlogih za ukrepanje za zaustavljanje tretjega vala epidemije, še preden bo o njih kasneje isti dan na seji odločala vlada.

Bobo
Alenka Bratušek

V stranki SAB tudi po pismu predsednika republike Boruta Pahorja, da bo nedeljski posvet o epidemiji na Brdu pri Kranju javen, napovedujejo, da se ga ne nameravajo udeležiti, so danes pojasnili za STA. Predsednica SD Tanja Fajon pa je dejala, da je vedno pripravljena na pogovor, a meni, da dialog nima učinka, če ena stran ni pripravljena poslušati.

Da bo nedeljski pogovor na Brdu pri Kranju potekal javno, je Fajonovi in predsednici stranke SAB Alenki Bratušek Pahor v pismu sporočil danes. Predsednik je ocenil, da jima s svojo odločitvijo omogoča izpolnitev pričakovanj, ki sta jih izrazili v odgovoru na njegovo vabilo na sestanek.

V stranki SAB so v odzivu za STA pojasnili, da dejstvo, da bo posvet javen, zanje ne igra vloge. "Bistveni so bili podatki, ki smo jih želeli na drugem srečanju in jih kljub poslanemu pismu še vedno nismo prejeli. Le na njihovi podlagi se lahko pogovarjamo, kako naprej," so zapisali.

Fajonova pa sicer meni, da je dobro, da bo posvet javen, saj naj bi to bilo koristno za državljane in državljanke, a obenem meni, da takšna odločitev predsednika republike ne pomeni, da bo vlada pred nedeljo odgovorila na pogoje, ki jih je naslovila v odgovoru na vabilo.

Trdi, da je vedno pripravljena na dialog, a da to nima učinka, če ena stran ni pripravljena poslušati. "Nesprejemljivo in arogantno" se ji zdi tudi današnje dejanje premierja Janeza Janše v evropskem parlamentu, ko se je izklopil iz seje delovne skupine. Kot je navedla, so bili njeni kolegi šokirani. "Janez Janša je le še podkrepil upravičenost mojega predloga predsedniku republike, da ga po zgledu slovaške predsednice pozove k odstopu in predčasnim volitvam," je sklenila Fajonova.

V predsednikovem uradu so pojasnili, da je namen sestanka izmenjati stališča o predlogih za ukrepanje za zaustavljanje tretjega vala epidemije, še preden bo o njih kasneje isti dan na seji odločala vlada.

Prvega srečanja se niso udeležili v LMŠ in Levici ter se niti nedeljskega ne nameravajo.