Pospešiti cepljenje

Kacin o prvem pomladnem dnevu in nujnosti sprejetja "zelo hitrih ukrepov"

R.T.
24. 3. 2021, 08.09
Posodobljeno: 24. 3. 2021, 08.13
Deli članek:

Jelko Kacin je bil v času epidemije najprej govorec vlade za covid-19, zdaj je »minister za cepljenje«.

STA
Jelko Kacin napoveduje, da bo zdaj prednost pred zaposlenimi v kritični infrastrukturi dobili v starostni skupini med 50 in 75 let.

V oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija je Kacin najprej ocenil domnevno voditeljice Rosvite Pesek, ki menda zunaj opaža vse več ljudi brez maske. Kacin je našel razlog v prvem pomladnem dnevu, zaradi česar se ljudje »obnašajo drugače« in »enostavno ne morejo verjeti, da se zgodba ponavlja že tretjič.« Po njegovem ne razumejo bolj nalezljive angleške različice koronavirusa in polnjenja bolnišnic. O tem bo sicer danes razpravljala vladna svetovalna skupina. Po Kacinovem mnenju je treba »sprejeti zelo hitre ukrepe, saj se povečuje število tistih, ki imajo težko obliko prebolevanja in odhajajo v bolnišnice, zato ni več veliko časa za precepiti omenjeno kategorijo.«

Omenil je tudi nujnost spremembe koronskega režima na meji. »Brez karantenske odločbe, ki bo zavezovala človeka, da je na lokaciji, in možnosti nadzora njegove fizične navzočnosti v karanteni mi te bitke ne moremo zmagati,« je bil slikovit Kacin, ki stavi na hitro cepljenje prebivalstva.

Glavno orožje proti širjenju koronavirusa je torej cepivo. Koliko ga ima Slovenija? Prvi mož cepitvene logistike pravi, da je cepiva dovolj. Ocenjuje, da bi lahko do konca julija cepili 1,7 milijona prebivalcev Slovenije.

Kacin je tudi zagotovil, da so vodila za cepljenje enotna, da prihajajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Težava naj bi bila pri nekaterih občinah in zdravstvenih domovih, zato »to zgodbo razčiščujejo«.