Prva obletnica potresa v Zagrebu

Potres, v katerem je bilo poškodovanih 26.000 zgradb, umrla pa je 15-letnica

G.G.
22. 3. 2021, 08.23
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 08.36
Deli članek:

Pred enim letom je v zgodnjih jutranjih urah močan potres prestrašil prebivalce Zagreba. Tresenje tal se je čutilo tudi v Sloveniji.

STA
Posledice potresa v Zagrebu.

Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod pobočjem planine Medvednica, ki leži sedem kilometrov severno od Zagreba. Stresalo je z magnitudo 5,5. Za primerjavo, potres v Petrinji konec decembra lani je imel magnitudo 6,4.

Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

Ker je imel potres plitko žarišče, je kar močno prizadel Zagreb in okolico. Poškodovanih je bilo približno 26.000 stanovanjskih in javnih zgradb, predstavljajo ugotovitve na oddelku za potresu Agencije za okolje (Arso). Med njimi je bilo približno 2.000 predvsem starejših zgradb tako poškodovanih, da njihova uporaba ni več mogoča, približno 4.700 objektov pa je po pregledu dobilo oznako o začasni neuporabnosti. Dobro grajene stavbe so utrpele nekonstrukcijske poškodbe, kot je odpadanje dimnikov, razpoke v zidovih ter odpadanje ometa. Potres je terjal tudi življenje 15-letne deklice.

Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

Potres je povzročil tudi nekaj preplaha pri prebivalcih Slovenije. Iz nekaterih naselij ob slovensko-hrvaški meji (Gorjanci, Bizeljsko, Kozjansko in Haloze) so ljudje poročali o lasastih razpokah v stenah, odpadlem beležu in ometu ter poškodovanih strešnikih. »Na srečo v Sloveniji ni bila nikjer potrebna evakuacija ljudi. V Sloveniji je bila največja intenziteta V EMS-98 ocenjena v 33 naseljih. Intenziteta V EMS-98 opisuje močan potres. V zaprtih prostorih ga čuti večina, na prostem pa posamezniki. Mnogi se zbudijo. Posamezniki se prestrašijo. Ljudje čutijo tresenje celotne stavbe. Viseči predmeti vidno zanihajo. Majhni predmeti se premaknejo. Vrata in okna loputajo. Poleg glavnega potresa so prebivalci Slovenije čutili še sedem popotresov,« so takšen potres opisali na Arsu.

Arso
Kje vse in kako močno so čutili potres v Sloveniji.