Srdita mati narava

FOTO in VIDEO: V Avstraliji poplave, kot jih ne pomnijo: paru na poročni dan odneslo hišo

J.P.
22. 3. 2021, 08.02
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 08.14
Deli članek:

Takim razmeram še niso bili priča. Trajale bi lahko še ves teden.

Reuters
Posledice poplav

Avstralsko zvezno državo Novi Južni Wales je prizadelo silovito deževje. Po nekaj dneh so reke v okolici Sydneyja in na jugovzhodu Queenslanda prestopile bregove, popustili so jezovi. Pristojni pravijo, da bi deževje, kakršnega beležijo le vsakih 50 let, lahko trajalo cel teden.

Reuters
Posledice poplav

Premier Scott Morrison je tistim, ki so bili primorani zapustiti svoje domove, že ponudil sredstva, poroča britanski BBC. Na prizadetih območjih živi približno tretjina avstralskega prebivalstva, ki šteje 25 milijonov ljudi. Taista območja so lani ječala zaradi požarov in suše.

V zadnjih nekaj dneh je ponekod zapadlo tudi do 1000 milimetrov padavin.

V omenjeni zvezni državi so opravili približno 18.000 evakuacij in zaprli približno 150 šol. Reki Hawkesbury in Nepean, ki se nahajata na severu in zahodu Sydneyja, sta danes narasli bolj kot pa v uničujočih poplavah leta 1961. Jez Warragamba, Sydneyjev glavni vir vode, je prvič v petih letih začel puščati. Na dan spusti 500 gigalitrov vode – toliko je zmore zaliv v Sydneyju. Na letališču Newcastle, ki se nahaja približno 17 kilometrov severno od Sydneyja, so odpovedali vse lete, potem ko so narasle vode poplavile vzletno-pristajalno pisto.

Zaenkrat kaže, da bo moralo svoje domove zapustiti več tisoč ljudi. Oblasti v Novem Južnem Walesu so izdale 20 takih odločb, 38 con za razglasile za območja naravne katastrofe.

Koncentracija tako ekstremnih vremenskih pojavov jih navdaja s skrbjo – javnost naprošajo, naj jih jemljejo resno, saj da so priča dogodkom, kot jih v zadnjih 50 letih ni bilo.

Reuters
Posledice poplav

Tako so morali reševalci vsaj eno družino s helikopterjem rešiti iz poplavljenega doma; iz podobne situacije so v Sydneyju rešili tudi družino z novorojenčkom. V nedeljo, ki je bila njun poročni dan, so narasle vode mlademu paru severno od Sydneyja odnesle hišo. Dan prej je zahodno od omenjenega mesta tornado povzročil več zemeljskih plazov in poškodoval več domov.