Gospodarstvo

Osnova za dolgoročno uspešno investiranje je mentalna stabilnost

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka, General Investments d.o.o.
21. 3. 2021, 20.59
Deli članek:

Psihološka in mentalna stabilnost sta v tem trenutku najbolj pomembni za vlagatelje. Psihološki vzorec obnašanja vlagateljev, ki se na borzi ponavlja vedno znova in znova, kaže na to, da v rastočih trendih ljudje ne verjamejo, da se bodo ti kdaj končali. Ko pa pride do slabih časov in padcev na borzi pa vlagatelji ne verjamejo, da se bodo stvari kdaj spremenile spet na bolje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka

Na borzi, ki deluje v ciklusih, vemo, da se izmenjujeta tako rastoči kot tudi padajoči trend. Po nekaj letih rasti lahko sledi tudi kakšen padec. Korekcije na kapitalskih trgih so tako popolnoma običajen pojav. Po vsakem padcu na kapitalskem trgu sledi okrevanje trga. Investitorji morajo imeti to mentalno stabilnost, da vidijo trenutek, da smo v ciklu, ki bo ponujal priložnosti za dodatne nakupe vrednostnih papirjev.

Za vašo mentalno stabilnost je vedno dobro, da imate del sredstev v denarju, da lahko takšne priložnosti tudi izkoristite. Na splošno je primerna razpršitev vedno tista, ki vlagatelje pomirja. In če imate pravilno razpršena sredstva in ste pomirjeni, lahko na trg pogledate povsem iz drugega zornega kota kot nekdo, ki mora danes nujno »likvidirati« vse naložbe, za katere se je na primer zadolžil.

Noben borzni zlom ni do danes odnesel toliko premoženja, kot neracionalne odločitve vlagateljev

Vlagatelji morajo biti trenutno osredotočeni na položaj kapitalskih trgov povsem brez čustvenih reakcij in s treznim pogledom. Le na tak način bodo lahko videli ekstremne pocenitve določenih naložb in prave priložnosti, ki jih ponuja trg in jih bo ponudila trenutna »krizna« situacija.

Warren Buffet pravi: »Bodite prestrašeni, ko so ostali pohlepni in bodite pohlepni, ko so ostali prestrašeni!« 

Večina vlagateljev se vedno ravna tako kot večina – torej trenutni masovni borzni psihologiji, izkušeni investitorji in vlagatelji pa temu ne sledijo. Naj vas v teh časih nikakor ne vodita strah ali pohlep, ko se odločate o tem, kam bi investirali svoj denar. Voditi vas mora racionalen pogled - občutek, predvsem pa morate biti osredotočeni na dolgi rok, na prihodnost. Namreč, če statistično pogledamo, so borze do danes vedno doživele streznitev po dolgotrajni rasti. In vedno so se borzni tečaji – ko se je panika umirila in so se stvari normalizirale – obrnili nazaj v rastoči trend.